Ziekteverzuimbeleid is een veelomvattend begrip dat elke organisatie op een eigen manier kan interpreteren en vormgeven. Er zijn daardoor ook verschillende soorten beleidsplannen over ziekteverzuim. Hieronder wordt beschreven wat een ziekteverzuimbeleid voorstelt, betekent en waarover je eigenlijk spreekt wanneer je het over ziekteverzuimbeleid hebt.
Kort gezegd zijn de uitgangspunten bij ziekteverzuimbeleid het voorkomen en tot een minimum beperken van verzuim. Ziekteverzuimbeleid wordt ook opgesteld om bij te dragen aan een optimaal werkklimaat in overeenstemming met een aantal wetten, zoals o.a. de Wet Werk en Inkomen naar Arbeidsvermogen (WIA), Arbowet en Wet Verbetering Poortwachter (WVP).
Maar wat betekent verzuim nu en wanneer is hier sprake van? Er wordt in principe van verzuim gesproken wanneer een werknemer nalaat de werkzaamheden te verrichten vanwege (langdurige) ziekte.
Let op: soms wordt aangehaald dat niet op het werk verschijnen ook wordt gezien als verzuim. Dat is afhankelijk van het beroep en de organisatie. Er zijn medewerkers die vanwege ‘’het nieuwe werken’’ niet altijd op werk hoeven te verschijnen om arbeid te verrichten.
Verzuim valt onder te verdelen in drie categorieën:
- Wit verzuim: de werknemer is daadwerkelijk ziek of arbeidsongeschikt en kan daarom de werkzaamheden niet uitvoeren. Dit is aantoonbaar door middel van een bedrijfsarts, psycholoog, ziekenhuis etc.;
- Zwart verzuim: de werknemer meldt zich ziek en voert zijn werkzaamheden niet uit, maar daadwerkelijk is hij niet ziek en gewoon in staat het werk te verrichten;
- Grijs verzuim: gebied dat tussen wit en zwart verzuim in zit. De werknemer meldt zich ziek met reële klachten, maar het staat niet vast dat de werknemer niet tot werken in staat is. Het is dan ook moeilijk voor de organisatie om de werknemer arbeid te laten verrichten. De werknemer wel op werk laten verschijnen, waar hij vervolgens geen of nauwelijks werkzaamheden verricht, dus improductief is, wordt ook grijs verzuim genoemd.
Beleid is het stellen van doelen, in te zetten middelen en een tijdspad in onderlinge samenhang. In het beleid worden de richtingen en middelen aangegeven waarmee de organisatie de gestelde doelen wil realiseren. Samengevat betekent ziekteverzuimbeleid: ‘’Doelen, middelen en een tijdspad creëren waarmee de organisatie alle soorten verzuim (wit, zwart en grijs) wil gaan voorkomen of tot een minimum beperken. Dit om een zo optimaal mogelijk werkklimaat te scheppen in overeenstemming met de wetten uit het Wetboek die betrekking hebben op het ziekteverzuim.