Digitalisering en technologische veranderingen bieden nieuwe kansen, maar creëren ook uitdagingen. Moderne, digitale trainingsmethoden kunnen hiervoor een uitkomst bieden.
Iedere nieuw ontwikkelde technologie biedt nieuwe mogelijkheden, zo faciliteren conferencingtools als Teams, Zoom en Meet het contact op afstand wat juist nú zo belangrijk is. Dergelijke innovaties kunnen ook een keerzijde hebben, hetgeen de bedrijfsvoering negatief kan beïnvloeden. Tegelijkertijd zijn er binnen de HR industrie ook bredere tendensen waarneembaar, welke leiden tot grote uitdagingen voor zowel werknemers als werkgevers.
De kenniskloof wordt groter als we bedrijfstrainingen nu niet anders inrichten
Hoewel er wereldwijd ieder jaar 302 miljard euro wordt uitgegeven door bedrijven aan training en opleiding, is het merendeel hiervan namelijk niet enkel ineffectief, onvoldoende doelgericht en verkeerd getimed, maar ook inhoudelijk tekortschietend. Binnen de competitieve, gedigitaliseerde en snel bewegende werkomgeving van nu zijn de verwachtingen hooggespannen en moeten voornamelijk frontline en remote medewerkers tijdens en na de pandemie meer en sneller leren dan voorheen. De traditionele leer -en trainingsmethoden vanuit veel werkgevers zijn onvoldoende afgestemd op de moderne werknemer die nauwelijks tijd heeft om te leren. Het belang van leren ‘in the flow of work’ en effectieve, behapbare content is nooit relevanter geweest.
Het probleem valt te illustreren met de volgende data: allereerst wordt 80% van de informatie die wordt opgenomen via traditionele Learning Management Systems (LMS) en face-to-face trainingen na 30 dagen vergeten. Ook geeft 65-75% van alle bedrijven aan dat hun medewerkers zich “overweldigd” voelen door de werkdruk en verwachtingen. Ten slotte heeft de moderne werknemer per gemiddelde werkweek maar 1%, dus zo’n 4-8 minuten per dag, aan leertijd beschikbaar. Die aspecten creëren een kenniskloof en houden deze ook in stand, waarbij de spanning en frustratie bij werknemers alsmaar toeneemt, zeker als deze ongeadresseerd blijft. Een effectieve onboarding waarbij de nadruk ligt op micro- en macro leermomenten afgestemd op de rol, de vaardigheden en de beschikbaarheid van de individuele werknemer, zijn van essentieel belang in het opbouwen van een performante leercultuur gericht op re- en upskilling.
Een op de zes werknemers is bang in de toekomst niet meer relevant te zijn op de arbeidsmarkt
Naast het bestaan van de kenniskloof, bleek onlangs uit onderzoek van het opleidingsbedrijf Lepaya dat er onder de Nederlandse werknemers eveneens sprake is van een vaardighedenkloof: 42% vreest dat hun huidige vaardigheden er over twintig jaar niet meer toe doen en 17% is bang in de toekomst niet meer relevant te zijn op de arbeidsmarkt. Van de millennials verwacht zelfs 20% voor hun pensioenleeftijd weg-geautomatiseerd te worden vanwege onvoldoende skills. Aan werkgevers dus de uitdaging om het trainingsaanbod in te richten op het duurzaam inzetbaar maken en aan boord houden van hun werknemers door ze zelf controle te geven over hun trainingstraject.
Blended learning en “learning in the flow of work” sluiten aan bij de moderne behoefte
Om het trainingsaanbod doelgericht en adequaat af te stemmen op de moderne werknemer is het van belang verder te kijken dan de traditionele trainingsmethoden en te zoeken naar nieuwe leervormen. Het begrip “blended learning”, oftewel het aanbieden of integreren van diverse leervormen, is daarbij niet nieuw maar wordt vooralsnog te weinig effectief ingezet. Voorbij de balans tussen online en offline bestaan namelijk nog tal van andere vormen, waaronder de wisselwerking tussen macro -en micromomenten, welke de potentie hebben elkaar te versterken.
Waar macromomenten vooral toezien op de meer traditionele face-to-face bedrijfstrainingen, zien de micromomenten toe op het leren “in the flow of work”; het gaandeweg leren onder werktijd wanneer de behoefte zich voordoet. Zo kan het zijn dat een medewerker op basis van de actualiteit plots bepaalde informatie nodig heeft en daarmee een bepaalde mate van flexibiliteit die niet kan worden gevonden binnen uitgebreide, maar minder dynamische cursussen. In dergelijke gevallen kunnen relatief nieuwe vormen als mobiele microlearning een uitkomst bieden, zo kan kennis met korte online leersessies vanaf vijf minuten per dag veel effectiever worden overgedragen. Gewoon op de mobiele telefoon, waar en wanneer het een werknemer uitkomt.
Wacht niet langer; omarm het toekomstige werken in het hier en nu
Als er iets is dat de pandemie ons heeft doen realiseren, is het dat bedrijven zich met ongekende snelheid moeten aanpassen aan het onzekere en de bedrijfsprocessen hierop moeten worden afgestemd. Met blended learning, waarbij er een goede verdeling is tussen traditionele trainingsmethoden en nieuwere methoden waaronder microlearning, kan het aanpassingsvermogen van werknemers worden versterkt, leren zij in rap tempo nieuwe skills aan die beter blijven hangen en worden ze klaargestoomd voor de toekomst.
De overgang naar blended learning en het leren “in the flow of work” sluit goed aan bij de snelle en complexe samenleving van nu, waarin er niet altijd voldoende tijd is voor werkgevers om grootschalige trainingsprogramma’s op te zetten of voor werknemers om deze te volgen. De bedrijven die bereid zijn te investeren in een dergelijke leerarchitectuur die aansluit bij de moderniteit, zijn in staat hun bedrijfsprocessen en personeelsbestand weerbaar te maken in de omgang met de actualiteit. Zo zijn we samen goed voorbereid op een toekomst die eigenlijk al is verworden tot realiteit.