Ik hoor je al denken bij het lezen van de titel, Agile….weer zo’n managementhype. Nu moet ik zeggen dat deze term te pas en te onpas wordt gebruikt en dat het al bijna een ‘buzzword’ begint te worden. Maar naast dat Agile letterlijk betekent wendbaar, behendig, lenig, vlug, heeft het woord Agile al in 2001 een speciale betekenis gekregen. In dat jaar werd namelijk het ‘Manifesto for Agile Software Development’, beter bekend als het Agile Manifesto, opgesteld door een groep softwareontwikkelaars. Vanaf dat moment is het woord Agile gekoppeld aan dit Manifesto en kreeg daardoor extra betekenis in de wereld van de softwareontwikkeling. Tegenwoordig is Agile zeker ook van toepassing op productontwikkeling in het algemeen, met of zonder IT component.
Het Agile Manifesto is gebaseerd op vier waarden: “We are uncovering better ways of developing software by doing it and helping others do it. Through this work we have come to value”: |
Individuals and interactions over processes and tools Working software over comprehensive documentation Customer collaboration over contract negotiation Responding to change over following a plan |
“That is, while there is value in the items on the right, we value the items on the left more.” |
Wil je meer weten over Agile? De Agile Pocketguide voor wendbare organisaties van Theo Gerrits, Rik de Groot en Jeroen Venneman leest lekker makkelijk weg.
Agile en HR
En nu terug naar HR, want daar zit je vast op te wachten nadat je de titel van dit artikel hebt gezien. Maar dan eerst iets over mezelf als HR professional. Vanuit m’n (team)sportachtergrond ben ik opgegroeid met de mindset om altijd te willen winnen. Om te kunnen winnen, moet je beter worden dan dat je bent, dus flink trainen, ontwikkelen, van fouten leren en vooral ook qua teamsport elkaars talenten weten en hier ook op een juiste manier gebruik van maken. Daarnaast met speltactieken klein beginnen, veel oefenen en aanpassen als het niet werkt, of als je concurrenten allang weten dat je een bepaalde tactiek gebruikt (door alle video analyses).
Als dat de mindset is waarmee je bent opgegroeid, valt het best tegen als je ineens na je opleiding tijdens het werkende leven er achter komt dat dit niet overal gemeengoed is en dat er vaak binnen organisaties een cultuur aanwezig is van (niet logische) procedures, allerlei lange en onoverzichtelijke beleidsstukken en uitspraken zoals ”dat hebben we altijd al zo gedaan”. Dat is even slikken en nog steeds vind ik dat lastig kan ik je eerlijk vertellen. Ik ben in het vakgebied HR gekomen omdat ik graag professionals, teams, afdelingen en organisaties beter wil maken, maar loop nog wel eens aan tegen de grenzen binnen het HR landschap en dan vooral waar HR op de nog traditionele wijze is georganiseerd. Maar zie het natuurlijk ook wel weer als een uitdaging om dit te veranderen, zo ben ik dan ook wel weer!
Waarom Agile
Toen ik steeds vaker de term Agile voorbij zag komen, ben ik me daarin gaan verdiepen. Ik heb o.a. de cursussen gevolgd voor Scrum Master en Agile coach. Dit sluit volledig aan bij mijn eigen mindset en ik ben dus super enthousiast en een echte agilist. Ik gun mijn HR collega’s deze trainingen ook. Vooral bij de training van Agile coach zag ik dat IT professionals werden ontwikkeld in veranderkunde, teamontwikkeling, leerinterventies. En laat dat nou juist de onderdelen zijn waarin HR professionals allang zijn opgeleid en het verschil kunnen maken.
Er wordt al jaren gesproken over de ontwikkeling van de HR professional naar businesspartner, maar ik ben bang dat wanneer HR deze (Agile) slag mist, de business HR nog sneller vooruit ‘sprint’ en dat de toegevoegde waarde van HR steeds minder wordt. Het is een tijd waarin de wereld snel verandert en dat vraagt om wendbare organisaties. Het blijkt lastig te zijn om talenten te ontwikkelen, behouden en aan te trekken. Dan zou HR juist van toegevoegde waarde kunnen en moeten zijn. Maar wel met de juiste (Agile) skills! Dus collega’s, wacht niet te lang en ga ermee aan de slag. Gewoon doen!