Ze zijn nog zeldzaam, maar je komt ze wel steeds vaker tegen: vacatureteksten die sollicitanten vragen om te bellen in plaats van een sollicitatiebrief te sturen. In deze blogpost vertellen we jou hoe je met telefonisch solliciteren om moet gaan. Om te beginnen kijken we eens naar de mogelijke redenen achter dit toch wel vreemde verzoek. Dus lees je verder?
Waarom sommige werkgevers liever een telefoontje krijgen
Voordat je daadwerkelijk naar de telefoon grijpt, borrelen er allerlei vragen in je op. Zo vraag je je ongetwijfeld af waaróm je eigenlijk op deze manier moet solliciteren. Er kunnen allerlei redenen zijn waarom een werkgever of recruiter liever de sollicitatie per telefoon afhandelt:
- De interviewer is een echte go-getter die een telefoontje het meest effectief vindt om dingen gedaan te krijgen.
- Je stemgeluid is belangrijk voor de baan, bijvoorbeeld omdat je veel telefonische sales-gesprekken moet houden of teksten dient in te spreken.
- De interviewer krijgt een betere indruk van je wanneer hij/zij jou spreekt.
Hoe dan ook, aan luiheid van de recruiter kan het niet liggen omdat een telefoongesprek over het algemeen langer duurt dan het bekijken en beoordelen van een sollicitatiebrief en cv. Tenzij die persoon niet lezen kan.
7 tips voor bellend solliciteren
Goed, het mysterie van het ontbrekende (mail)adres in de vacaturetekst is opgelost. De vraag is nu hoe je te werk gaat als je geen brief hoeft te sturen maar moet bellen.
Omdat het om een relatief onbekende vorm van solliciteren gaat, zijn er nog geen strikte regels voor de telefonische sollicitatie. Toch hebben we een aantal tips voor je op een rijtje gezet waarmee het gesprek vlot moet verlopen.
1. Bereid je voor
In de advertentie staat ongetwijfeld de naam van de persoon die je dient te spreken. Zoek daar eerst eens wat informatie over op, bij voorkeur in Linkedin. Mogelijk kun je op de website van het bedrijf bij ‘Over ons’ of ‘Team’ ook iets over die persoon lezen. Daar kun je dan weer vragen op afstemmen.
Bereid je ook voor op de vraag of je iets over jezelf kunt vertellen. Dit is een goed moment om met jouw persoonlijke kwaliteiten in te haken op de behoeften van de organisatie. Zie hiervoor de vacature.
2. Doe alsof het een ‘echt’ gesprek is
Het feit dat de recruiter jou niet ziet, is geen vrijbrief voor een telefoontje vanuit je bed of hangmat. Ook al ben je er een ster in om toch wakker en opgewekt te klinken als je ligt, je zult je stukken actiever en zelfverzekerder voelen als je stevig met beide benen op de vloer staat. Sterker nog, net als bij een video-sollicitatie of ‘live’ sollicitatie raden wij jou aan om je keurig aan te kleden en op te maken.
3. Wees enthousiast
We gaven je al de tip om te gaan staan voor een beter stemgeluid, en om je net als voor een echt sollicitatiegesprek te kleden voor meer zelfvertrouwen. Maar dat betekent niet dat je bloedserieus moet zijn; dat komt jouw zenuwen niet ten goede. Wees enthousiast en energiek; behoud je gevoel voor humor en probeer te glimlachen.
4. Komt het gelegen?
Zodra je de juiste persoon spreekt, is het belangrijk dat je vraagt of het überhaupt uitkomt dat je belt. Want stel je voor dat je meteen van wal steekt, maar die persoon net op het punt staat een volle zaal toe te spreken of een handtekening onder een belangrijk contract te zetten. Het feit dat jij specifiek naar die persoon moet vragen betekent dat het een belangrijk figuur is. Respecteer en erken dat om alvast je eerste punten te scoren.
5. Hou het kort
Let op: dit is niet het sollicitatiegesprek zélf. De werkgever zal je altijd nog even ‘in het echt’ willen zien voordat je wordt aangenomen. Spaar dus nog wat vragen op voor tijdens dat face-to-face sollicitatiegesprek. Aan de telefoon hou je het kort, tenzij je voelt dat er een goede klik is en het gesprek automatisch wat uitloopt.
6. Achterhaal het probleem
Het bedrijf heeft een vacature om een reden. Wat is die reden? Vervang je een eerdere werknemer of is het een compleet nieuwe arbeidsplaats? Welk vraagstuk wil het bedrijf met de vacature oplossen? Als je aan de telefoon kunt ontdekken wat de uitdagingen van het bedrijf in het algemeen en specifiek van die vacature zijn, kun je daar tijdens het vervolggesprek op inspringen.
7. Sluit memorabel af
Als je nog niet tijdens het telefoontje een uitnodiging voor een sollicitatiegesprek hebt ontvangen, dan is de afsluiter extra belangrijk. Probeer, als het subtiel kan, je naam nog even te laten vallen. Benadruk je interesse in de functie en vraag wat de verdere stappen zijn.