Als werkgever heb je de plicht om scholing aan te bieden aan je werknemers. Door jouw werknemers bijscholing aan te bieden, krijgen zij de kans om hun huidige of nieuwe functie (nog) beter uit te voeren. Dit is natuurlijk ook gunstig voor het bedrijf. Helaas kan bijscholing soms minder goed uitpakken: ongemotiveerde werknemers, onrealistische verwachtingen of slecht aansluitende lesstof op de praktijk hinderen succesvol bijscholing. Wij geven tips hoe jij bijscholing van je werknemers tot een succes kan maken.
1) Betrek je werknemers bij het keuzeproces
Je kan de beste cursus uitkiezen voor jouw werknemers, maar als zij niet het nut van het opleidingstraject inzien, heeft bijscholing geen zin. Andersom geldt hetzelfde: als een werkgever een uitgekozen studie niet bruikbaar vindt, is de kans kleiner dat de werkgever hier een (volledige) vergoeding voor geeft.
Om teleurstellingen aan beide kanten te voorkomen, is het belangrijk dat er voldoende overlegd wordt. Betrek je werknemers bij het keuzeproces en bepaal samen welke opleiding het beste aansluit bij de werkzaamheden en de kennis van de werknemer(s). Zo laat je zien dat je jouw personeel graag verder wilt helpen in hun (loopbaan)ontwikkeling.
2) Maak van te voren afspraken
Bijscholing kan een flinke investering zijn. Voorkom dat een werknemer met al jouw geïnvesteerde kennis wegloopt naar de concurrent en maak van te voren duidelijke afspraken. Leg bijvoorbeeld een studiekostenregeling vast.
Hierin kunnen afspraken staan over bijvoorbeeld het vergoeden van (een deel van) het opleidingsbudget, wanneer werknemers de cursus kunnen afnemen, hoeveel cursussen er per jaar gevolgd kunnen worden en wat er gebeurt wanneer een werknemer zijn contract beëindigt. Met een duidelijke schriftelijke overeenkomst weten beide partijen waar zij aan toe zijn.
3) Laat cursus aansluiten bij werkzaamheden
Niet elke werknemer staat te springen om een studie naast hun baan. Dagelijkse werkzaamheden in combinatie met bijscholing kan drukken op de bereidheid en motivatie van de werknemers om het beste uit de cursus te halen.
Werknemers hebben vaak recht op betaalde studieverlofdagen, maar overleg of dit ook voldoende is om de studie goed af te kunnen ronden. Zo verlaag je de studiedruk bij de deelnemer. Of kies voor een praktische cursus die aansluit bij de dagelijkse taken van het personeel. Daarmee beperk je het ‘huiswerk’ en voelt de bijscholing minder als een tijdrovende bezigheid of extra taak.
4) Houd medewerkers gemotiveerd
Motivatie is de drijfveer van succes. Dit geldt ook voor bijscholing. Om werknemers te motiveren of gemotiveerd te houden, is het van belang om de bruikbaarheid van de cursus te benadrukken. Laat zien wat zij met deze cursus bereiken en hoe dat van invloed is op hun loopbaan en eventueel op hun loonstrook.
Om op de korte termijn motivatie te stimuleren, is het belangrijk om voldoende c oaching en ondersteuning aan te bieden en flexibiliteit te tonen richting de deelnemers. Zo voelt het minder als een verplichting en meer als een verrijking van kennis die hen kan helpen.