De ‘war for talent’ woedt volop nu de economie weer aantrekt. Europese bedrijven kijken hiervoor ook in het eigen personeelsbestand: vier op de tien vacatures worden tegenwoordig intern ingevuld. Dat blijkt uit een onderzoek van de Europese HR- en payrollspecialist SD Worx, uitgevoerd in veertien Europese landen, waaronder Nederland. In Ierland en Zwitserland worden zelfs meer dan de helft van de vacatures intern ingevuld.
‘War for talent’ keert zich naar binnen
De aandacht voor het werven van talent is fors gestegen op het lijstje met HR-prioriteiten binnen de Europese markt. Terwijl dit in 2020 pas op de tiende plaats kwam, klom werving in 2021 naar de derde plek. Bedrijven nemen weer meer medewerkers aan nu de economie geleidelijk opkrabbelt. Daarnaast zijn werkgevers op zoek naar andere profielen omdat ze hun manier van werken aanpassen sinds de coronacrisis. Europese bedrijven kijken daarbij vaker naar het al aanwezige personeel; 41 procent van hun vacatures wordt ingevuld door een medewerker in het bedrijf. In de meeste landen is het aantal interne verschuivingen ook licht gestegen sinds de coronacrisis.
In Zwitserland (53%) en Ierland (52%) vullen bedrijven vaker intern dan extern een nieuw profiel in. Ondernemingen in Oostenrijk (49%), Italië (47%) en het Verenigd Koninkrijk (47%) vinden voor bijna de helft van de vacatures iemand binnen de eigen rangen. Ook Duitsland en Polen zitten met 43 procent boven het gemiddelde. Spanje (38%), Frankrijk (36%), België (34%) en Nederland (31%) duiken eronder. De Scandinavische landen zijn in dit onderzoek het buitenbeentje met 19 procent.
Slechts één op de drie bedrijven communiceert vacatures intern
SD Worx stelde ook de vraag hoe Europese bedrijfsleiders interne doorstroming aanpakken en stimuleren. Amper een derde (32%) communiceert vacatures intern. In slechts 3 op de 10 bedrijven overleggen managers met de HR-afdeling welke talenten ze zoeken. En in 27 procent van de organisaties bespreken managers, mentors of coaches de carrière- en doorgroeimogelijkheden met de werknemers. Het onderzoek laat zien dat interne mobiliteit geen vaste praktijk is bij 25 procent van de bedrijven; zij kijken enkel naar doorstroommogelijkheden op het moment dat er een vacature openstaat.
Iets meer dan de helft van de respondenten schakelt technologie in om de interne mobiliteit vorm te geven en te structureren. Zo maakt meer dan de helft (55%) gebruik van digitale toepassingen en intelligente systemen om te voorspellen welke talenten er per afdeling nodig zijn. Daarbij doet 17 procent van de Europese bedrijven beroep op een talent management systeem dat bijhoudt welke vaardigheden al aanwezig zijn en welke nog ontbreken. Een planningstool voor personeel, waarmee bedrijven personeel inplannen en tot de optimale bezetting komen, is bij 15 procent van de bedrijven in gebruik. Een iets kleiner aandeel (13%) schakelt een marketplace tool in waarmee bedrijven eigen medewerkers kunnen koppelen aan vacatures of projecten.
Reageren?
Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.