Twee derde van de werkzoekenden vindt meerdere rondes gedurende een sollicitatieprocedure niet meer van deze tijd. Ze noemen het zelfs een dealbreaker bij de keuze om wel of niet te solliciteren op een vacature. Dit blijkt uit onderzoek van vacaturesite Indeed. De meerderheid van de werkgevers blijft echter vasthouden aan hun selectieprocedure.
Meer dan twee rondes zijn niet meer acceptabel, zegt 65 procent van de sollicitanten. Dit is inclusief opdrachten of meeloopdagen. “Werkzoekenden hebben de banen voor het uitzoeken, waardoor de aandachtsspanne en commitment van een kandidaat voor een vacature van korte duur zijn. Werkgevers doen er dus goed aan om kritisch te kijken naar de invulling en duur van hun sollicitatieprocedure”, zegt Stan Snijders, Managing Director bij Indeed Benelux.
Momenteel heeft 38 procent van de werkgevers vanwege de krapte hun sollicitatieprocedure op de schop gegooid. Zij geven aan sneller een aanbod te doen. “We zien zelfs dat sommige bedrijven gelijk overgaan tot een vast dienstverband en de proeftijd gebruiken om te ondervinden of de kandidaat past”, voegt Snijders toe. Uit het onderzoek blijkt echter dat 57 procent de procedure niet heeft aangepast ten aanzien van de arbeidskrapte.
Liever meelopen dan testen
Een andere irritatie van werkzoekenden is het maken van een case of assessment. Sterker nog, één derde haakt af als zij hiermee worden geconfronteerd. Ook een persoonlijkheidstest vindt driekwart overdreven. Snijders: “Sollicitanten vinden het veel interessanter om kennis te maken met hun toekomstige collega’s, veelal om te kijken of er een wederzijdse klik is. Daar maken ze wél graag tijd voor vrij.” 85 procent van de werkzoekenden noemt deze ontmoeting belangrijk.
Sollicitant tast te veel in duister
Daarnaast is een gebrek aan transparantie over het proces een doorn in het oog, zowel als het gaat over het aantal rondes als kandidaten in proces. 37 procent van de werkgevers vermeldt het aantal rondes in de vacature. Bijna de helft (47%) werkgevers is transparant over het aantal kandidaten. “Het loont om hier opener over te zijn. Hiermee neem je bij potentiële kandidaten namelijk veel onzekerheid weg, en daarmee een drempel voor velen om te solliciteren”, besluit Snijders.
Reageren?
Je moet ingelogd zijn op om een reactie te plaatsen.