Steeds vaker gebruiken werkzoekenden termen die erop duiden dat zij op zoek zijn naar een baan met maatschappelijke relevantie. Dit blijkt uit een recente analyse van Indeed, wereldwijd en in Nederland de grootste vacaturesite. Afgelopen jaar is er bijvoorbeeld 211 procent meer gezocht op ‘vluchtelingen’. Daarmee is het meteen ook de zoekterm die ten opzichte van vorig jaar het meest aan populariteit wint. Verder wordt de salarisindicatie en de optie van remote werken steeds belangrijker voor baanzoekers.
De stijgende interesse in banen die iets van doen hebben met de vluchtelingenproblematiek, heeft vermoedelijk te maken met de oplopende spanning in het oosten van Europa en, nog recenter, de aardbevingen in Turkije. Zo wordt naast vluchtelingenwerk ook veel meer (+119%) gezocht op coa (centraal orgaan opvang asielzoekers). Op een term als ‘rode kruis’ wordt ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar 71 procent vaker gezocht.
Termen waar logischerwijs minder naar wordt gezocht zijn: ‘teststraat corona’ (-92%), ‘corona’ (-80%), ‘vaccinatie’ (-74%) en ‘ggd bron contactonderzoek’ (-72%).
Salarisindicatie belangrijker dan ooit
Het zoekveld bij Indeed wordt ook benut om naar arbeidsvoorwaarden te zoeken. Wat dat betreft is de mogelijkheid tot ‘remote’ werken de grootste stijger in de lijst. Hier wordt door werkzoekenden 170 procent meer op gezocht. ‘Thuiswerk’ is qua zoekopdrachten verdubbeld (+110%). Verder komt uit de analyse dat salarisindicaties belangrijker dan ooit lijken. “De werkzoekende weet dat hij of zij wat te kiezen heeft en zoekt bijvoorbeeld steeds vaker op de letterlijke hoogte van het salaris”, vertelt Stan Snijders, Managing Director Benelux bij Indeed.
Werkgevers doen er dus verstandig aan om dit zo concreet mogelijk te beschrijven in hun vacature om de zichtbaarheid te vergroten. Ten opzichte van vorig jaar werd er 156 procent vaker gezocht op ‘50.000 euro’ en 147 procent vaker op ‘40.000 euro’. Het bedrag ‘80.000’ is als zoekterm 134 procent vaker gebruikt , terwijl voor ‘100.000 euro’ een stijging van 129% geldt. En ook naar een specifiek uurtarief is vaker gezocht. Zo werd de afgelopen twaalf maanden 85 procent vaker gezocht op ‘20 euro per uur’.
Type zoektermen duidt op ongerustheid
Men gaat mogelijk specifiek op zoek naar een salaris omdat de kosten van het levensonderhoud bij veel mensen zijn gestegen. Snijders: “Daarnaast lijkt de stijging van sommige zoektermen een indicatie te zijn dat bij sommige werkzoekenden de nood aan de man is.” Op de vacaturesite wordt 72 procent vaker ‘per direct starten’ ingevoerd, 77 procent vaker staat ook ‘dringend’ in de zoekbalk. Ook het aantal zoekopdrachten met ‘wekelijks uitbetaald’ is met honderd procent gestegen.
Wat verder opvalt is dat Nederlanders niet alleen binnen hun eigen vakgebied oriënteren. Mensen blijken ook steeds vaker naar werk op zoek waar ‘geen ervaring’ (+100%) voor nodig is. Een beroepsgroep waar bij uitstek veel meer op wordt gezocht is ‘zorg zonder diploma’ met een stijging van 149 procent.
Flexibiliteit van werkgever gevraagd
Er is 69 procent meer gezocht naar ‘parttime thuiswerk’ vacatures. Ook is men heel specifiek over het aantal uur dat de werkzoekenden wil maken. De groei is het grootst bij ‘24 uur’: +43 procent. Maar ook zoekopdrachten van ‘12 uur’ en ‘16 uur’ zijn aanzienlijk gegroeid in afgelopen twaalf maanden, respectievelijk met 41 en 35 procent. Ook ‘avondwerk’ (+56%) laat een stijging zien.
“Mogelijk zitten er mensen tussen die, vanwege de stijgende vaste lasten, op zoek zijn naar een extra inkomen naast hun huidige baan”, zegt Snijders, die werkgevers die verlegen zitten om personeel adviseert om zich flexibel op te stellen. “Denk buiten de traditionele kaders van 9 tot 5, maar stel iemand in staat om het werk op zijn of haar moment en locatie naar keuze te doen.”
Onderzoeksmethodiek
Om tot deze inzichten te komen heeft Indeed miljoenen zoekopdrachten op Indeed.nl geanalyseerd. Zoekopdrachten in de periode 14 februari 2022 tot en met 14 februari 2023 zijn vergeleken met dezelfde periode in het voorgaande jaar (14 feb 2021- 14 feb 2022).
Reageren?
Je moet ingelogd zijn op om een reactie te plaatsen.