Actief gebruik van de fiets voor woon-werkverkeer wordt steeds vaker aangemoedigd in vacatureteksten in Nederland, België en Duitsland. Dat blijkt uit de analyse van Indeed, in Nederland en wereldwijd de grootste vacaturesite, die analyseerde hoe vaak termen als fiets van de zaak, fietsabonnement of fietsplan als secundaire arbeidsvoorwaarden wordt vermeld in vacatures.
Opvallend is dat Nederland als fietsland inmiddels is ingehaald door Duitsland wat betreft vacatures die inspelen op woon-werkverkeer per fiets. Ook in België is de procentuele toename hoger dan in Nederland. In Nederland nam het aantal namelijk het laatste jaar toe met achttien procent, en in de afgelopen drie jaar met 178 procent. Dit percentage ligt beduidend lager dan in België (26 procent in het afgelopen jaar, 246 procent ten opzichte van drie jaar geleden) en Duitsland (78 procent en 765 procent).
Pandemie, vitaliteit en duurzaamheid
“De stijgende populariteit van fietsplannen in het bedrijfsleven heeft meerdere oorzaken”, zegt Arjan Vissers, Senior Manager Employer Insights bij Indeed, verantwoordelijk voor data-inzichten om werkgevers en werkzoekenden te helpen. “Werknemers zijn gedurende de pandemie niet of minder gebruik gaan maken van het openbaar vervoer door het thuiswerken en in sommige gevallen dichter bij huis gaan werken. Volgens het CBS is de gemiddelde afstand voor woon-werkverkeer vorig jaar dan ook afgenomen. Een verkorte reisafstand heeft tot gevolg dat de populariteit van het fietsen naar werk toeneemt. Werkgevers springen hier handig op in door bijvoorbeeld een fiets van de zaak als extraatje aan te bieden. Omdat dit tegenwoordig vaak een elektrische fiets is, is dit ook weer financieel aantrekkelijk voor werknemers.”
Een andere oorzaak is dat werkgevers in toenemende mate bezig zijn met de vitaliteit van hun werknemers. Vissers: “Werkgevers hebben baat bij personeel dat fietst naar werk omdat het bijdraagt aan hun fysieke en mentale gezondheid. Ze hebben er natuurlijk belang bij om hun werknemers zo fit mogelijk te houden.”
Tot slot is de toename ook te verklaren doordat steeds meer bedrijven bezig zijn met verduurzamen. “De kilometers die werknemers met de auto afleggen inruilen voor fietsend woon-werkverkeer draagt bij aan het behalen van duurzaamheidsdoelstellingen van die bedrijven”, zegt Vissers.
Duitsland koploper
In de afgelopen drie jaar nam het aantal in Duitsland toe met 765 procent, een verachtvoudiging. Duitsland is daarmee van de drie landen het land waar de meeste vacatures melding maken van een dergelijke secundaire arbeidsvoorwaarden rondom fietsen. Vissers: “In 2019 is de Duitse overheid een nationaal fietsplan gestart om fietsen veiliger en aantrekkelijker te maken. Dit plan werpt duidelijk ook zijn vruchten af met betrekking tot het woon-werkverkeer in Duitsland. Inmiddels is daar namelijk sprake van een verachtvoudiging van fietsplannen en -abonnementen in vacatures.”
Ook in Nederland is het per 1 januari 2020 fiscaal aantrekkelijker geworden om een fiets van de zaak aan te bieden. “De stijgende lijn zet dan ook in Nederland naar verwachting verder door”, zegt Vissers.
Reageren?
Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.