Het gebruik van de fiets voor woon-werkverkeer wordt in toenemende mate gestimuleerd door Nederlandse werkgevers. Dit blijkt uit een nieuwe analyse van Indeed, in Nederland en wereldwijd de grootste vacaturesite, waaruit blijkt dat in steeds meer vacatures termen als fietsplan of fietsvergoeding worden vermeld. De groei van dit soort secundaire arbeidsvoorwaarden was de afgelopen jaren al ingezet, maar neemt verder toe.
Tussen maart 2022 en maart van dit jaar groeide het aantal vacatures waarin termen zoals fietsplan of fietsvergoeding worden gebruikt met veertig procent. Sinds oktober 2020 is het gebruik van gerelateerde termen per 1 miljoen vacatures verdubbeld in Nederlandse vacatureteksten.
“Het is opvallend dat de stijgende populariteit van fietsplannen doorzet na het einde van de coronapandemie. Werknemers kunnen weer met het openbaar vervoer of de auto pakken, en ook steeds meer werkgevers bieden thuiswerken aan. Toch blijven ze hun personeel stimuleren om met de fiets te gaan”, aldus Stan Snijders, Managing Director Benelux bij Indeed.
Populariteit vacatures met fietsplan – Ontwikkeling tussen 2020-03 en 2023-03:
- Maart 2020 vs Maart 2021 – 35%
- Maart 2021 vs Maart 2022 – 31%
- Maart 2022 vs Maart 2023 – 40%
- Maart 2020 vs Maart 2023 – 148%
“We zien dat werkgevers steeds vaker extra’s aanbieden om werknemers aan hen te binden. Met een fietsplan of vergoeding per gefietste kilometer maak je een vacature aantrekkelijker. Daarnaast is vitaliteit, net als duurzaamheid, steeds meer een punt van aandacht binnen organisaties”, aldus Snijders. “Door forenzen op de fiets aan te moedigen, slaat een werkgever twee vliegen in één klap. Werknemers bewegen meer in de buitenlucht én stoten minder uit als ze de auto of trein links laten liggen.”
Ook vanuit de overheid wordt fietsen naar werk gestimuleerd. Begin 2025 moeten er honderdduizend extra werknemers met de fiets naar hun werk gaan.
Meer vraag naar monteurs elektrische fietsen
Ook de groeiende populariteit van elektrische fietsen speelt een rol. Werknemers kunnen hierdoor makkelijker langere afstanden afleggen. Een elektrische fiets is echter relatief duur. Werkgevers kunnen deze financiële drempel weghalen of verlagen middels een fietsvergoeding. Daarnaast kan een werknemer een elektrische fiets met belastingvoordeel kopen via de werkgever, als deze een dergelijk fietsplan aanbiedt als secundaire arbeidsvoorwaarde.
Dat steeds meer Nederlanders (hierdoor) een elektrische fiets gebruiken, maakt wel dat de vraag naar gespecialiseerde fietsenmakers ook groeiende is. De afgelopen twaalf maanden ziet Indeed een stijging van elf procent wat betreft vacatures zoals e-bike monteur of fietstechnicus. Sinds maart 2020 is er sprake van een groei van zeventien procent. “Fietsenmakers doen er dus goed aan om bij te scholen, al is het niet zo dat de traditionele fietsenmaker zonder werk zit. Net als in veel andere sectoren zit ook deze branche verlegen om goed personeel”, besluit Snijders.
Onderzoeksmethodiek
Om tot deze inzichten te komen heeft Indeed miljoenen vacatures geanalyseerd. Daarbij is gekeken naar de periodieke trend van de termen: fietsvergoeding, fietsplan, bedrijfsfiets, fietsvergoeding, fietsplan en fietsabonnement. Eenzelfde analyse is gedaan wat betreft openstaande vacatures met functietitels zoals: fietstechnicus, fietsenmaker, e-bike monteur, e-bike mechanic.
Reageren?
Je moet ingelogd zijn op om een reactie te plaatsen.