In een krappe arbeidsmarkt is het werkgeluk van medewerkers binnen organisaties heel belangrijk. Onderzoeksbureau Newcom heeft op basis van een grootschalig onderzoek de meest recente cijfers over de staat van het werkgeluk in Nederland gepubliceerd. Uit het onderzoek blijkt dat de algemene tevredenheid en het werkgeluk in Nederland licht zijn afgenomen sinds 2024, vooral onder jongere werknemers.
In een krappe arbeidsmarkt is het werkgeluk van medewerkers binnen organisaties heel belangrijk. Uit het onderzoek blijkt dat de algemene tevredenheid en het werkgeluk in Nederland licht zijn afgenomen sinds 2024, vooral onder jongere werknemers.
In totaal zijn 12.572 respondenten ondervraagd, een representatieve afspiegeling van de Nederlandse beroepsbevolking van 18 jaar en ouder. De Employer Net Promoter Score (E-NPS) is met -8 nog steeds negatief en is ook afgenomen in afgelopen jaar.
Uit het onderzoek blijkt dat er grote verschillen zijn tussen sectoren. Sectoren als woningbouw, onroerend goed, adviesbureaus en telecom/internet scoren het hoogst op de E-NPS, terwijl sectoren als toerisme, sociale dienstverlening en amusement het laagst scoren.
Opmerkelijk is ook dat babyboomers het meest gelukkig zijn op het werk, terwijl Gen Z’ers het minst gelukkig zijn en de werkgever het minst vaak aanbevelen. Bij Gen Z’ers is de meeste winst te behalen op het gebied van vrijheid, energie en werksfeer, terwijl bij millennials de meeste winst te behalen is op de energiebalans en werksfeer.
Reageren?
Je moet ingelogd zijn op om een reactie te plaatsen.