39 procent van de Nederlanders in loondienst zegt dat zij vermijden een opleiding te volgen vanwege de kosten; onder de groep 30-45 jaar is dit 45 procent. Dit blijkt uit onderzoek van opleidingsinstituut Scheidegger, uitgevoerd onder ruim 1.000 Nederlanders in loondienst. De keuze om een opleiding te volgen, en deze zelf te bekostigen, is extra uitdagend geworden door de daling in koopkracht van het inkomen de afgelopen jaren. Zo geeft meer dan de helft van werkend Nederland (56%) aan hun huidige uitgavenpatroon te willen aanhouden als zij de keuze maken een opleiding te willen volgen.
Financiële stabiliteit én groeipotentie
Door 56 procent van de Nederlanders in loondienst wordt financiële stabiliteit gezien als topprioriteit bij het nemen van de beslissing om zich te laten om- of bijscholen. Als de opleidingskosten ten koste gaan van andere belangrijke uitgaven, dan reserveren zij het bedrag hiervoor. De voortdurende veranderingen in de arbeidsmarkt bieden unieke kansen voor persoonlijke ontwikkeling. Hierdoor is de groeipotentie hoog. Wel zoekt de Nederlander in loondienst zekerheid. Zo geeft de helft van werkend Nederland (49%) aan zich alleen te laten omscholen als zij zeker zijn van een baan in die sector.
18 procent van werkend Nederland geeft aan dat hun werkgever bereid is om een opleiding volledig te vergoeden. Als de opleiding binnen het vakgebied valt waar de werknemer werkt, is dit 25 procent. Eén op de vijf Nederlanders in loondienst (22%) geeft aan het lastig te vinden om de eerste stap te zetten naar zijn of haar werkgever om dit te bespreken.
Subsidies of in termijnen betalen
Naast betaling door de werkgever zijn er ook andere manieren om een opleiding te bekostigen, bijvoorbeeld middels het Lang Leven Leren Krediet, STAP-budget en de mogelijkheid om in termijnen te betalen. Afhankelijk van de situatie vergoedt dit soort subsidies een (aanzienlijk) deel van de opleidingskosten.
Reageren?
Je moet ingelogd zijn op om een reactie te plaatsen.