Flexibiliteit is de belangrijkste reden voor zorgmedewerkers om voor een flexibele arbeidsvorm te kiezen in plaats van een traditioneel dienstverband. Die behoefte aan flexibiliteit kan op verschillende manieren ingevuld worden: het kiezen voor specifieke diensten, afwisselen tussen zorginstellingen of afdelingen, of beslissen welke maanden te werken en welke vrij te nemen. Uiteindelijk is het type contract, of het nu gaat om freelance, interim of detachering, minder belangrijk dan de mate van flexibiliteit die geboden wordt. Zorginstellingen moeten flexibiliteit in hun personeelsplanningen bovenaan hun prioriteitenlijst plaatsen om de juiste balans tussen hun vaste en flexibele medewerkers te bewaken, concludeert House of HR naar aanleiding van eigen onderzoek naar de redenen waarom zorgprofessionals doorgaans kiezen voor een flexibel contract.
De top vijf redenen waarom werknemers als freelancer in de zorg beginnen bestaat uit behoefte aan meer flexibele uurroosters (85%), interesse in meer afwisseling in werkzaamheden (74%), voorkeur voor freelancen boven traditioneel dienstverband (73%), kans om ervaring op te doen in meerdere werkomgevingen (71%) en de mogelijkheid krijgen om ook andere dingen te doen naast werken in de zorg (65%). Bovendien geeft 74% van de verpleegkundigen aan dat ze overwegen de zorgsector te verlaten als ze flexibiliteit gedwongen zouden verliezen. Opvallend is dat zowel hogere lonen als betere secundaire arbeidsvoorwaarden niet in de top vijf redenen voorkwamen, hoewel flexibele contracten die voordelen soms wel bieden.
Focus op kernbehoeften van professionals in de gezondheidszorg
Een goede samenwerking tussen de bemiddelingsbureaus en de zorgsector is cruciaal. Hierbij moeten zowel zorginstellingen als bemiddelingsbureaus zich concentreren op de kernbehoeften van professionals in de gezondheidszorg. “Het staat als een paal boven water dat flexibiliteit de belangrijkste drijfveer is om te freelancen in de zorg, dit is belangrijker dan het type contract. Dit zien we de komende tijd niet veranderen. Of mensen nu werken via uitzend, detachering, of freelance, de flexibiliteit staat voorop. Zowel bureaus als zorginstellingen moeten dus samenwerken om ervoor te zorgen dat het personeel gelukkig in hun werk is en ze hun belangrijke taken met plezier blijven uitvoeren. Als zorginstellingen onder andere beter gaan luisteren naar de behoeftes van vast personeel, kunnen we een rechtvaardiger en efficiënter personeels-ecosysteem creëren met een gezonde balans tussen vast en flex,” aldus Noël de Vries, CEO van zorgbemiddelingsbureau TMI.
Reageren?
Je moet ingelogd zijn op om een reactie te plaatsen.