Nederlandse werkgevers worden steeds transparanter over salarissen in vacatures. Vijf jaar geleden werd in slechts 18% van de vacatures een salaris vermeld; inmiddels gaat het om bijna de helft van alle vacatures (45%). Dat blijkt uit onderzoek van Indeed, de grootste vacaturesite ter wereld. De toename sluit aan bij de wens van werkzoekenden om direct inzicht te krijgen in het salaris voordat daadwerkelijk gesolliciteerd wordt. In de verpleging (75%), de schoonmaakbranche (72%) en het onderwijs (54%) wordt het salaris het vaakst vermeld.
Salaristransparantie voor een eerlijkere arbeidsmarkt
Niet alleen in vacatures van organisaties wordt steeds vaker het salaris vermeld, ook intern is er een verschuiving zichtbaar. Uit het onderzoek blijkt dat 22% van de bedrijven volledig transparant is over de salarissen van hun medewerkers, wat betekent dat alle werknemers inzicht hebben in elkaars beloning. Daarnaast is 45% van de bedrijven gedeeltelijk transparant, waarbij slechts een deel van de salarisinformatie wordt gedeeld. Toch kiest bijna 30% van de bedrijven ervoor om geen salarisinformatie te delen.
Volgens Stan Snijders, Managing Director Indeed Benelux, draagt salaristransparantie bij aan een eerlijkere arbeidsmarkt: “Salaris Transparantie helpt werkzoekenden niet alleen om een weloverwogen carrièrekeuze te maken, maar draagt ook bij aan een eerlijker en concurrerender arbeidsmarkt. Het stimuleert werkgevers om duidelijker te zijn over hun beloningsbeleid, wat kan leiden tot betere matches tussen werkgevers en werknemers. We verwachten dan ook dat steeds meer bedrijven deze stap zullen zetten om aantrekkelijker te worden voor nieuw talent.”
Transparantie is vaak nog eenrichtingsverkeer
Hoewel steeds meer werkgevers hun salarissen transparant maken in vacatures, blijkt dat transparantie nog vaak eenrichtingsverkeer is. Zo wordt 48% van de sollicitanten gevraagd naar het salaris dat hun vorige werkgever hen betaalde. Van de sollicitanten zegt 95% bereid te zijn om deze vraag te beantwoorden, maar of dit ook leidt tot echte transparantie is de vraag. Maar 59% van de sollicitanten geeft op die vraag een eerlijk antwoord en 30% geeft een hoger salaris op dan ze daadwerkelijk verdienen.
Grote verschillen in transparantie binnen de EU
De trend van toenemende salaristransparantie is niet alleen zichtbaar in Nederland, maar ook in andere Europese landen. In het Verenigd Koninkrijk wordt in maar liefst 71% van de vacatures het salaris vermeld, in Frankrijk ligt dit percentage op 50%, gevolgd door Ierland (41%). In Italië (20%) en Duitsland (16%) blijft de transparantie relatief laag.
Verlofdagen net zo belangrijk
Naast salaris is duidelijkheid over andere arbeidsvoorwaarden ook belangrijk. Zo vindt 66% van de respondenten het essentieel om de salarisrange of het startsalaris te kennen. 63% geeft aan dat het aantal verlofdagen voor hen een belangrijke factor is bij het kiezen van een werkgever. Ook informatie over bonussen (46%), pensioenvoorzieningen (45%), zorgverzekering (30%) en bedrijfswagens (28%) wordt als belangrijk ervaren.
Over het onderzoek
Dit onderzoek richt zich op salaristransparantie in zes Europese markten: Duitsland, Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk, Ierland, Nederland en Italië. Aan het onderzoek hebben per land ruim 1.000 respondenten deelgenomen. Daarnaast is gebruikgemaakt van eigen data van Indeed om inzicht te krijgen in trends en patronen in salaristransparantie.
Reageren?
Je moet ingelogd zijn op om een reactie te plaatsen.