In de maand mei ontvangen miljoenen Nederlanders hun vakantiegeld. Maar wie denkt dat dat bedrag altijd klopt, komt bedrogen uit: 34 procent van de werkenden heeft weleens een fout ontdekt op zijn of haar loonstrook. Dat blijkt uit het Nationaal Loonstrookonderzoek 2025, uitgevoerd onder 1025 werkende Nederlanders door onderzoeksbureau Markteffect in opdracht van hr-flexbedrijf Payingit. Hierin gaven jongeren aan een ontdekte fout vaak niet te melden. Oudere werknemers melden fouten vrijwel altijd.
De fouten gaan vaak over enkele tientjes (22 procent), maar 10 procent van de werkenden zegt zelfs weleens een verschil van meer dan honderd euro te hebben ontdekt – in hun voordeel (4 procent) of, vaker nog (6 procent), in hun nadeel.
Meeste fouten bij middelgrote bedrijven
Vooral in mei is de kans op fouten groot, omdat werkgevers dan vakantiegeld uitbetalen. Dit is een wettelijke toeslag van minimaal 8 procent gebaseerd op het brutoloon, die in vrijwel alle sectoren eind mei wordt gestort. Alle fouten die door het jaar heen gemaakt kunnen zijn, werken in de maand mei dus door. “Deze maand is het belangrijk je loonstrook extra goed te checken. De opbouw of uitbetaling van vakantiegeld is iets anders dan het maandelijkse loon en we zien dat de uitkering niet altijd goed gaat,” zegt Cees Maat, directeur van Payingit. “En omdat het om grote bedragen gaat, kan het flink schelen op je rekening.”
De kans op fouten op de loonstrook is opvallend genoeg het grootst bij bedrijven met tien tot vijftig medewerkers. Daar geeft 47 procent aan weleens een fout te hebben gevonden. Bij kleinere (2 tot 10 medewerkers) en grotere bedrijven (250 medewerkers of meer) ligt dat percentage met 29 procent aanzienlijk lager.
Niet iedereen onderneemt actie
Van de werknemers die een fout ontdekten, heeft 87 procent dit aangekaart bij de werkgever of salarisadministratie. Toch blijft 13 procent stil. Opvallend is dat jongere werknemers tot 35 jaar minder snel aan de bel trekken: 21 procent van hen gaf een fout actief door. Bij 55-plussers is dat aandeel veel hoger, met 97 procent. Ook werknemers met vaste uren zijn assertiever dan flexwerkers als het gaat om het melden van fouten (88 versus 79 procent).
“Het is zorgelijk dat met name jongere werknemers fouten op hun loonstrook vaak ongemeld laten,” zegt Cees Maat, CEO van Payingit. “Zij hebben soms minder ervaring met loonstroken of vinden het lastig om het gesprek aan te gaan. Werkgevers kunnen daarin echt het verschil maken door loonstroken beter toe te lichten en actief aan te moedigen om vragen te stellen. Een open houding voorkomt fouten én versterkt het vertrouwen.”
Geld en werkgeluk
Vakantiegeld is voor mensen een van de redenen om de loonstrook extra goed te bekijken. Voor iets minder dan 60 procent is vergoedingen het meeste bekeken onderdeel van de loonstrook, gevolgd door vakantiegeld en aantal gewerkte uren (39%). Sociale premies wordt het minst gecheckt.
De loonstrook doet meer dan alleen bedragen tonen. Voor 38 procent van de werkenden draagt het overzicht ook bij aan het werkgeluk – bijvoorbeeld door inzicht in beloning of opbouw van reserveringen. 62 procent van de werkenden bekijkt de loonstrook elke maand.
Reageren?
Je moet ingelogd zijn op om een reactie te plaatsen.