Van de Nederlandse beroepsbevolking geeft momenteel 11 procent aan dat zij best in het buitenland wil wonen en werken. In totaal gaat het om bijna 834.000 personen. Het zijn vooral mannen en jongeren met nog weinig werkervaring die relatief vaker overwegen naar het buitenland te trekken.
Van de totale Nederlandse beroepsbevolking in loondienst geeft nog altijd meer dan de helft (52%) aan alleen in Nederland te willen werken. Maar ook zegt 15% dat zij alleen voor een bepaalde periode in het buitenland willen werken, zonder hiervoor te moeten emigreren, en nog eens 22% wil alleen (korte) reizen naar het buitenland maken voor zijn of haar werk.
Deze percentages zijn sinds 2019 behoorlijk stabiel, terwijl de redenen waarvoor mensen in het buitenland willen werken en verhuizen sinds 2019 wel aan het verschuiven is. De belangrijkste reden om in het buitenland te gaan werken is sinds 2019 onveranderd: ‘mezelf uitdagen’. Maar deze reden wordt de afgelopen jaren wel steeds minder genoemd. De grootste stijgers zijn nu: ‘economische situatie in mijn eigen land’ en ‘een betere levensstandaard verkrijgen’. Aspecten die tot voor kort vooral redenen waren om naar Nederland te kómen, niet om het land juist te verlaten. Dit blijkt uit het continu onderzoek dat Intelligence Group sinds 2002 elk kwartaal doet naar de Nederlandse en Europese arbeidsmarkt. De steekproef in de eerste helft van 2024 voor deze analyse betrof 7.365 personen. De analyses zijn gemaakt ten behoeve van het congres Internationalisering van de Nederlandse arbeidsmarkt dat op 9 september plaatsvindt.
Nederland kent steeds meer economische vluchtelingen die het land verlaten
Waar de cijfers met de wens om internationaal te werken jaar over jaar stabiel blijven, vinden er in de onderliggende motieven over de jaren heen dus wel interessante verschuivingen plaats. De top-5 belangrijkste redenen voor Nederlanders in loondienst om in het buitenland te willen werken zijn nog wel hetzelfde, te weten mijzelf uitdagen, mogelijkheid om ervaring op te doen, kennismaken met verschillende culturen, klimaat en het opdoen van werkervaring. De dynamiek zit meer in de stijgers en dalers. Zo is de belangrijkste reden ‘mijzelf uitdagen’ tevens de grootste daler, samen met de ambitie om voor een internationaal bedrijf te werken. De grootste stijgers zijn naast familie en ‘de liefde’, de economische situatie in Nederland, de wens voor een betere levensstandaard en de veiligheid in Nederland.
“De redenen waarom al decennia buitenlandse werknemers naar Nederland komen zoals de hoop op een beter en veiliger leven en de liefde, zijn nu de snelst groeiende redenen waarom Nederlandse werknemers Nederland juist willen verlaten. Nog steeds zijn persoonlijke groei en ambitie de belangrijkste redenen om naar het buitenland te gaan, maar dat de trend is dat het in een ander land, los van een gunstiger klimaat, beter zou zijn dan in Nederland is toch wel zorgwekkend”, aldus Geert-Jan Waasdorp, directeur Intelligence Group. “Als Nederland een gaaf land is, worden we toch in rap tempo voor veel mensen blijkbaar een stuk minder gaaf.”
Reageren?
Je moet ingelogd zijn op om een reactie te plaatsen.