Op 28 februari 2025 is het Internationale RSI-dag, een dag die wereldwijd in het teken staat van RSI-klachten. In maart viert de RSI-vereniging bovendien haar 30-jarig bestaan.
Sinds de oprichting in 1995 heeft de RSI-vereniging zich ingezet om bewustwording te vergroten, preventie te bevorderen en mensen met RSI-klachten (Repetitive Strain Injury) te ondersteunen. In het begin lag de focus op erkenning, herkenning en een betere diagnose van aanhoudende RSI-klachten. Nu bieden we vooral handelingsperspectief voor mensen met klachten.
Aangepaste werkplekken en ergonomische richtlijnen
Ondanks ergonomische verbeteringen en meer bewustwording blijven RSI-klachten een hardnekkig probleem. In dit persbericht ligt de focus op beeldschermwerk, maar RSI-klachten kunnen ook bij andere werkzaamheden optreden.
Duidelijke protocollen voor behandeling
De Multidisciplinaire richtlijn aspecifieke KANS uit 2012 heeft bijgedragen aan een gerichtere behandeling van klachten. De RSI-vereniging heeft de ontwikkeling daarvan gevolgd en er aandacht voor gevraagd in de media. Toch blijft goede diagnostiek een aandachtspunt.
Voorlichting en praktische tips
Vandaag de dag richt de RSI-vereniging zich vooral op mensen met (beginnende) klachten, zodat zij de klachten op tijd kunnen herkennen en onder controle krijgen. Maar we geven ook praktische handvatten om langdurige RSI-klachten te voorkomen of verminderen.
Jong geleerd, oud gedaan
Bewustwording begint al bij onze jeugd. De JGZ-richtlijn Houding en bewegen uit 2020 stimuleert een goede houding en gezond beweeggedrag én bewustwording. Kinderen moeten leren omgaan met sociale media op een gezonde manier.
Reageren?
Je moet ingelogd zijn op om een reactie te plaatsen.