Aan de recordstijgingen van salarissen zal komend jaar een einde komen. De salarissen van Nederlandse professionals zullen in 2024 naar verwachting minimaal stijgen. Gemiddeld kunnen professionals een salarisverhoging van 1 tot 5 procent verwachten, blijkt uit de jaarlijkse Salary Survey 2024, opgesteld door recruitmentorganisatie Robert Walters.
Verhogingen onder inflatieniveau
De meeste professionals ontvingen in 2023 al een flinke loonsverhoging. Zo stegen de cao-lonen in het derde kwartaal van 2023 gemiddeld met 6 procent, en binnen de non-profitsector zelfs met 10 tot 15 procent. Toch voelde ruim 70 procent van de werkgevers aan het einde van 2023 de druk om de salarissen verder te verhogen ter compensatie van de hoge inflatie. Hoewel de meeste werkgevers wel van plan zijn een salarisverhoging te geven, geeft 73 procent aan in 2024 te gaan verhogen onder inflatieniveau.
Ook de bonussen vallen tegen dit jaar. Bijna de helft van de organisaties (49 procent) geeft aan geen bonus te gaan uitbetalen aan medewerkers. Dit terwijl 64 procent van de werknemers er wel een verwacht.
De beperkte stijging van lonen is niet per se slecht nieuws, meent Rob Steur, business director bij Robert Walters. ‘’Zo voorkomen we een loon-prijsspiraal waarbij de stijgende loonkosten de prijzen van producten en diensten laten stijgen, en de prijzen en salarissen elkaar omhoog blijven duwen.’’
Uitzonderingen op de regel
Volgens Steur zal de arbeidsmarkt in 2024 meer in balans zijn en niet langer extreem krap. Toch blijft er genoeg beweging in de arbeidsmarkt. ‘’Professionals werkzaam in de financiële sector hebben de banen nog steeds voor het uitkiezen, vooral op medior- en seniorniveau,’’ vertelt hij. Een andere uitzondering op de regel is de juridische sector. De salarissen voor juridische professionals zullen in 2024 naar verwachting weer toenemen door de extreme vraag naar deze groep. Deze vraag is weer het gevolg van de expansie van het juridische vakgebied.
Werkgevers maken zich zorgen
Veel werkgevers maken zich zorgen over hun onvermogen om de hoge inflatie bij te benen en de effecten die dit heeft op hun werving en selectie. Bijna 70 procent vindt dat er sprake is van een ‘skills shortage’, met name op het gebied van technische vaardigheden en op seniorniveau. ‘’De grootste uitdagingen die genoemd worden zijn de te hoge salarisverwachtingen van potentiële werknemers, een gebrek aan sollicitanten en de hoge concurrentie voor gekwalificeerd personeel. Dit laatste uit zich in met name in counteroffers en buy-backs van voormalig werkgevers,’’ vertelt Steur.
‘’Ons advies? Ga in 2024 aan de slag met de ontwikkeling van je werknemers om het gebrek aan technische vaardigheden aan te pakken. Motiveer werknemers om nieuwe skills te ontwikkelen door interne trainingen te organiseren, trainingsbudget vrij te maken en vrije dagen te bieden voor het volgen van trainingen.’’
Reageren?
Je moet ingelogd zijn op om een reactie te plaatsen.