Ruim zestig procent van de Nederlandse generatie Z ziet zichzelf in de toekomst werken als freelancer, of is dit al. Iets meer dan een kwart van hen is van mening dat ze hun talent of passie niet kunnen vervullen met een vast dienstverband. Dit blijkt uit een onderzoek van freelance platform Fiverr onder duizend Nederlanders tussen de 16 en 26 jaar.
Fulltime werken wil Gen Z wel, alleen minder graag voor een baas. Flexibele werkuren en zelfstandigheid (63%) zijn het belangrijkste voor deze generatie wanneer ze kijken naar hun werk. Daarna volgt een fijne werkcultuur (35%). Ruim één derde (36%) denkt mede om die redenen dat freelancen beter past bij hun lifestyle.
Veertig procent overweegt freelancen vanwege een verlangen naar een extra of hoger inkomen. Eén derde van de jongeren die momenteel als freelancer opereert of dit van plan is, ziet dit als voornaamste reden om zelfstandig aan de slag te gaan.
Beter bewapend tegen inflatie
De huidige economische omstandigheden hebben invloed op de perceptie van bijna negentig procent (89%) van deze generatie over freelancen. Zo vindt 31 procent zelfstandig ondernemen een slimme manier om extra inkomen te genereren ten tijde van inflatie. Nog eens 32 procent vindt het fijn om hun tarief aan te passen naargelang deze prijsstijgingen.
Diploma niet meer dé katalysator van succes
Gevraagd naar wat de grootste ambitie van Gen Z is, reageren veruit de meesten (42%) met financiële vrijheid, gevolgd (26%) door het hebben van een eigen onderneming. Voor het halen van deze doelen is niet per se een diploma nodig, vindt 44 procent van de ondervraagde jongeren. Een kwart (25%) is van mening dat een tussenjaar een van de beste kickstarts is voor een carrière vol succes en voldoening.
Onderzoeksmethodiek
Deze enquête werd uitgevoerd in samenwerking met Censuswide aan de hand van een steekproef van 7.121 mensen uit generatie Z (gedefinieerd als personen tussen 16 en 26 jaar) in het VK, de VS, Duitsland, Nederland en Frankrijk, waaronder 2.000 werknemers in de VS en duizend in Nederland. De gegevens werden verzameld tussen 13.02.2023 en 20.02.2023.
Reageren?
Je moet ingelogd zijn op om een reactie te plaatsen.