De vraag naar onderwijspersoneel in Nederland is in het afgelopen schooljaar met bijna een kwart (23%) toegenomen. In juni 2023 lag het vacatureniveau zelfs vijf procent hoger dan de piek van drie jaar geleden. De vraag naar personeel voor onderwijsinstellingen neemt dus landelijk in korte tijd fors toe. Dit en meer blijkt uit een meerjarenanalyse van onderwijsvacatures uitgevoerd door Indeed, de grootste vacaturesite in Nederland.
Niet alleen de nationale cijfers geven inzicht in hoe groot de vraag naar docenten is. Ook regionaal is het aantal vacatures groot. Van alle steden heeft Amsterdam met een aandeel van 6,37 procent op het totale aanbod openstaande onderwijsvacatures de grootste uitdaging. Kort daarachter volgen Rotterdam (6,01%), Utrecht (5,81%) en Den Haag (4,04%). Op provinciaal niveau spannen Zuid-Holland (25,06%), Noord-Holland (19,45%) en Utrecht (12,9%) qua aandeel onderwijsvacatures momenteel de kroon.
Gemeten over schooljaar juni 2022/juni 2023 is de vacature voor leerkracht basisonderwijs het meest verschenen. Van alle onderwijsvacatures is 18,3 procent er één voor deze functie, gevolgd door het minder concrete ‘docent’ 16,47%, ‘docent Nederlands’ (4,9%) en ‘onderwijsassistent’ (4,56%).
Traditioneel is juni de maand met de meeste vacatures, vlak voor de zomersluiting worden de bezettingen van het nieuwe schooljaar geformeerd en zijn er de meeste baanwisselingen. De problemen in het onderwijs liggen momenteel door een sluimerende onderwijscrisis en naderende schoolvakanties extra onder het vergrootglas.
Reageren?
Je moet ingelogd zijn op om een reactie te plaatsen.