Eén op de drie vrouwen overweegt een carrièreswitch. Dat blijkt uit het Intermediair Imago Onderzoek, uitgevoerd door Motivaction. Bij mannen is dit bijna een op de vijf. Ook zou bijna de helft van de Nederlanders van baan wisselen bij een aantrekkelijk aanbod. “Deze resultaten zijn een duidelijk signaal aan werkgevers: investeer in je mensen”, zegt Tijmen de Groen, hoofdredacteur van Intermediair.
Verlangen naar een baan in ander vakgebied
Werknemers tussen de 36 en 45 jaar verlangen het vaakst naar een baan in een ander vakgebied. In deze levensfase bereiken veel mensen de top in verantwoordelijkheid, positie en salaris binnen hun vak. In het onderzoek van Intermediair worden ontevredenheid over het salaris en onvoldoende doorgroeimogelijkheden het vaakst genoemd als reden om van baan te veranderen. Voor het Intermediair Imago Onderzoek zijn ruim 2600 werkenden ondervraagd over hun carrière.
“Juist na jaren van hoge inflatie is het logisch dat medewerkers kritisch kijken naar hun salaris”, zegt Tijmen Groen, hoofdredacteur van Intermediair. “Ook in deze tijden blijft het voor veel mensen op de werkvloer financieel voordeliger om van baan te veranderen, dan om bij hun huidige werk te blijven. Die scheve verhouding zorgt voor jobhoppers, terwijl deze mensen niet per sé weg willen bij hun huidige werkgever.”
Leeftijdscategorie | % dat verlangt naar een baan in een ander vakgebied |
18 tot 35 | 27% |
36 tot 45 | 31% |
46 tot 67 | 21% |
Ongeveer de helft van de Nederlanders zegt niet van baan te willen wisselen omdat ze een goede band hebben met hun collega’s. Opvallend: in Noord-Nederland ziet slechts 37% prettige collega’s als reden om bij hun huidige werkgever te blijven.
Kansrijke beroepen
Elk jaar publiceert het UWV een lijst met kansrijke beroepen voor werknemers. Veel van de beroepen die worden genoemd zijn al jaren kansrijk, zoals de zorg, onderwijs, techniek en IT. Ondervraagden in het Intermediair Imago Onderzoek geven zorg en onderwijs het vaakst op als sector waar ze zichzelf in zouden zien werken.
Maar er zijn ook nieuwe kansrijke beroepen op de lijst verschenen. Op mbo-niveau zijn dat bijvoorbeeld reisadviseur, fitnessinstructeur of schoenmaker. Op hbo- of wo-niveau is er veel vraag naar advocaten, hydrologen (onderzoekers naar de watercyclus van de aarde), adviseurs in waterbeheer en docenten in maatschappelijke vakken zoals maatschappijleer en aardrijkskunde.
Steeds meer baankansen voor coaches
Ook zijn er steeds meer baankansen voor coaches. Het aantal vacatures voor coaching nam het afgelopen jaar met een derde toe, blijkt uit een marktdata-analyse van Nationale Vacaturebank. Het hele jaar is een sterk stijgende trend te zien.
“Er is steeds meer ruimte voor persoonlijke en professionele ontwikkeling op de arbeidsmarkt. Veel mensen willen zowel zakelijk als privé meer uit het leven halen. Als coach kun je mensen helpen met hun persoonlijke groei,” aldus Intermediair hoofdredacteur Tijmen de Groen. “Daarnaast kun je je als coach specialiseren. Bijvoorbeeld in het bedrijfsleven, in de financiële wereld of door leefstijladvies te geven. Daar ligt de kans voor mensen die een carrièreswitch overwegen: een raakvlak met je huidige functie is vaak snel gevonden.”
Gunstig klimaat om te switchen
De hoofdredacteur van Intermediair ziet een krappe arbeidsmarkt als gunstig klimaat om van loopbaan te wisselen: “Natuurlijk zorgt een arbeidsmarkt met meer vraag naar personeel voor mooie kansen voor carrièreswitchers. Dat wordt versterkt door de handhaving op de zzp-wetgeving die volgend jaar in gaat. Daardoor zien veel bedrijven zich genoodzaakt om werk dat eerst door zzp’ers werd uitgevoerd, nu door vaste krachten te laten doen.” Dat zorgt dus voor een breder banenaanbod met een vaste betrekking.
Als werk je meer energie kost dan het oplevert, kan het tijd zijn om na te denken over een switch. “Juist ondernemers en organisaties die bereid zijn te investeren in hun personeel door middel van interne opleidingen hebben een grotere kans om zij-instromers aan boord te krijgen”, zegt Tijmen de Groen van Intermediair.
Uitleg onderzoek:
Voor het Intermediair Imago Onderzoek 2024 is een representatieve groep van ruim 2.600 Nederlanders geselecteerd.
Reageren?
Je moet ingelogd zijn op om een reactie te plaatsen.