Werknemers in Nederland ervaren de minste werkstress in vergelijking met een achttal westerse landen. Dit blijkt uit recent internationaal onderzoek van Quinyx, aanbieder van AI-gestuurde workforce management software. Het onderzoek omvat werkervaringen van 12.500 eerstelijnsmedewerkers in sectoren als horeca, detailhandel en logistiek. Gemiddeld ervaart 66 procent van de werknemers werkgerelateerde stress.
Duitse werknemers ervaren de meeste werkstress (85%), gevolgd door de Verenigde Staten (82%). In Duitsland spelen vooral financiële zorgen een grote rol, versterkt door de inflatie en een zwakke economie. Verder leidt personeelstekort hier ook tot werkstress door extra werkdruk.
In de VS komt werkstress vooral door zorgen over salaris, financiële druk, gebrek aan flexibiliteit en leiderschap en beperkte groeikansen.
Financiële zorgen als belangrijkste oorzaak van werkstress
De meest genoemde oorzaak van werkstress, gemiddeld gezien, is de angst dat het salaris niet hoog genoeg is om de rekening te betalen (31 procent). In Nederland staat deze reden ook op de eerste plaats. Alleen in Denemarken is de meest genoemde oorzaak anders, daar ervaren werknemers vooral stress door te veel werkuren.
Werkstress door te veel werkuren
De werkstress die veroorzaakt wordt door teveel werkuren staat, gemiddeld gezien, op de tweede plek met 18 procent. Dit geldt ook voor de Nederlandse werknemers. Voor Denemarken staan de financiële zorgen op de tweede plaats. Voor Finland staat het gebrek aan flexibiliteit in werkuren op de tweede plaats.
Reageren?
Je moet ingelogd zijn op om een reactie te plaatsen.