Drie op de tien Nederlandse werkgevers (31,2%) beschouwen loontransparantie als de grootste uitdaging op het gebied van beloning. Desondanks heeft de helft (50,5%) momenteel geen plannen om hieraan te werken. Ruim een derde (34,8%) voelt zich bovendien onvoldoende geïnformeerd over het wettelijke kader voor loontransparantie, waardoor zij niet aan alle vereisten kunnen voldoen.
Dat blijkt uit een grootschalig internationaal onderzoek van de Europese HR-dienstverlener SD Worx, uitgevoerd onder meer dan 5.000 bedrijven en 18.000 werknemers in 18 Europese landen, waaronder Nederland.
Plannen voor loontransparantie en interne gelijkheid
Minder dan een op de zes Nederlandse werkgevers (15,9%) is op dit moment actief bezig met het vergroten van de loontransparantie binnen de eigen organisatie. Wel geeft een derde (33,5%) aan specifieke plannen te hebben om dit in de toekomst aan te pakken.
Kijken we vanuit loontransparantie verder naar interne gelijkheid, waarbij werknemers gelijk loon krijgen voor gelijkwaardig werk, dan zien we dat dat de op één na grootste uitdaging is voor werkgevers (28,4%). Op dit moment heeft 49,8 procent van de werkgevers nog geen specifieke verbeteringen op de agenda staan op dit gebied. Slechts 14,5 procent van de Nederlandse werkgevers is actief bezig met het wegwerken van loonongelijkheid, terwijl 35,7 procent plannen heeft om dit te gaan doen.
Nederland loopt achter op Europese regelgeving
36 procent van de Nederlandse werknemers gelooft dat hun organisatie streeft naar volledige loontransparantie, waarbij de beloning van alle werknemers openlijk bekend is bij iedereen in de organisatie. Daarmee loopt Nederland achter op landen als het Verenigd Koninkrijk (58%), Spanje (57%) en Roemenië (53%). Echter, ruim een derde van Nederlandse werkgevers (34,8%) is niet volledig op de hoogte van de wettelijke regels rondom loontransparantie, zoals bijvoorbeeld de EU-richtlijn loontransparantie van 10 mei 2023, waardoor het hen niet lukt om aan alle vereisten te voldoen.
Toenemende loonkosten en financiële gezondheid van werknemers
Ruim een kwart van de werkgevers (26,6%) ziet uitdagingen in het verbeteren van de financiële gezondheid van hun werknemers en het verminderen van financiële stress. Nederlandse werknemers geven aan dat de meest voorkomende initiatieven om deze problemen aan te pakken bestaan uit een vaste loonsverhoging (38,5%), extra voordelen, zoals een zorgverzekering, pensioenregelingen of betaalde kinderopvang (33,1%) en een variabele loonsverhoging (31,4%). Toch bestaat er geen eenvoudige oplossing voor deze kwesties. Daarnaast ervaart 25,7 procent van de werkgevers de toenemende loonkosten als een uitdaging, en meer dan de helft (51,8%) heeft hun totale loonkosten het afgelopen jaar zien stijgen.
Transparantie voor meer gelijkheid
Loontransparantie is essentieel in het streven naar gelijkheid op de werkvloer. Volgens de EU-richtlijn loontransparantie moeten bedrijven met meer dan 250 medewerkers jaarlijks rapporten opstellen over de loonkloof tussen mannen en vrouwen binnen hun organisatie. Kleinere bedrijven met meer dan 150 medewerkers moeten dit elke drie jaar doen. Toch biedt slechts 18,1% van de Nederlandse organisaties momenteel een ‘total reward statement’ aan. Wij raden aan om openlijk te communiceren over het beloningsbeleid. Dit bouwt vertrouwen op en creëert een eerlijke, transparante werkomgeving waarin werknemers zich gewaardeerd voelen.”
Reageren?
Je moet ingelogd zijn op om een reactie te plaatsen.