Om tekorten aan vaardigheden te overbruggen, nemen Nederlandse leiders diverse maatregelen. 60% zet in op AI en nieuwe technologieën, gevolgd door mentorschap- en coachingprogramma’s (55%) en een vaardigheidsgerichte wervingsstrategie (50%). Interne mobiliteit (44%) en investeren in professionele ontwikkeling (39%) zijn andere belangrijke instrumenten. Slechts 1% doet momenteel niets om tekorten aan te pakken. Dit blijkt uit het State of Skills onderzoek van Workday.
Meest voorkomende en ontbrekende vaardigheden
In de dagelijkse praktijk beschikken Nederlandse organisaties vooral over operationele (58%) en specialistische (56%) vaardigheden, gevolgd door digitale skills (51%). Toch blijkt dat juist deze digitale vaardigheden ook het vaakst ontbreken op plekken waar ze nodig zijn: 39% van de respondenten noemt ze als het meest impactvol gemist. Ook leiderschap (33%) en individuele vaardigheden (33%) worden vaak genoemd als cruciale ontbrekende competenties.
Focus op de toekomst: digitaal bovenaan
Wanneer organisaties vooruitkijken naar de komende vijf jaar, verschuift de prioriteit duidelijk richting digitale vaardigheden. 65% van de Nederlandse leiders ziet digitale expertise als meest bepalend voor het realiseren van strategische doelen. Ook operationele (60%) en specialistische (50%) vaardigheden blijven belangrijk, terwijl de behoefte aan leiderschapsvaardigheden (40%) en veerkrachtige, creatieve medewerkers (39%) eveneens stevig blijft.
Structurele ondersteuning van vaardigheidsontwikkeling
Als het gaat om de ondersteuning van vaardigheden, zetten Nederlandse organisaties vooral in op coaching en mentoring (67%) en interne mobiliteitsprogramma’s (52%). Ook learning management systemen (45%) en initiatieven als talent marketplaces (39%) en studietoelagen (38%) dragen bij aan de ontwikkeling van medewerkers.
Wat telt bij werving: skills en branchekennis boven diploma’s
Bij het aannemen van nieuw personeel hechten Nederlandse organisaties vooral waarde aan branche-expertise en rolspecifieke vaardigheden (beide door 87% als zeer of uiterst belangrijk beschouwd). Ook academische kwalificaties (85%) en werkervaring (83%) blijven relevant, maar zachtere factoren als interpersoonlijke vaardigheden (82%) zijn bijna net zo belangrijk. Referenties sluiten de rij met 65%.
Deze bevindingen zijn gebaseerd op een wereldwijd onderzoek onder 2.300 bedrijfsleiders, waaronder 100 uit Nederland, in directeursfuncties of hoger van organisaties met ten minste 100 werknemers wereldwijd. Het onderzoek werd in november 2024 uitgevoerd door Hanover Research namens Workday.
Reageren?
Je moet ingelogd zijn op om een reactie te plaatsen.