23% van werkend Nederland verleent minimaal 1 uur per week mantelzorg in combinatie met zijn baan. Minder dan de helft is tevreden over de ruimte die de werkgever geeft voor mantelzorg. Dit blijkt uit een trendonderzoek van Centraal Beheer onder 2.000 werkende Nederlanders, uitgevoerd door onderzoeksbureau Memo2.
“Door vergrijzing van de bevolking krijgen steeds meer medewerkers te maken met ouders, partners en/of kennissen met zorgbehoeften. Mantelzorg is onbetaalde en vaak langdurige zorg die je geeft aan zorgbehoevende familieleden, vrienden of kennissen. Het verlenen van deze zorg door medewerkers kan conflicteren met het werk en combinatie-stress opleveren”, aldus Martine Bolhuis, business partner werkgeverschap bij Centraal Beheer.
Mantelzorgvriendelijk
“Als je als werkgever start met het bespreekbaar maken van mantelzorg, kun je verminderde productiviteit en ziekteverzuim voorkomen. Als werkgever kun je je medewerker hierbij helpen, zo voorkom je uitval en verminderde productiviteit. Extra verlofmogelijkheden zijn een manier om mantelzorg en betaalde arbeid te kunnen combineren. Ook flexibiliteit en begrip van de leidinggevende kunnen uitval voorkomen”, vervolgt Bolhuis. “Dubbele taken kunnen samen een te grote belasting vormen voor medewerkers. De druk kan te hoog worden door de zorgtaken zelf, maar kan bijvoorbeeld ook veroorzaakt worden door het verdriet over de ziekte van het familielid.”
Potentie
De helft van de werknemers weet niet of de werkgever faciliteert in mantelzorg. Bolhuis: “Er is potentie voor werkgevers om deze onwetendheid rondom de mantelzorg mogelijkheden te verlagen. Een op de vijf van de werknemers uit ons onderzoek geeft aan dat hun werkgever faciliteert in het combineren van mantelzorg met werk. En 30% van de respondenten die mantelzorg verleent geeft aan stress te ervaren in het verlenen van mantelzorg.”
Uitgangspunten
“Werkgevers kunnen helpen door medewerkers in staat te stellen om taken op het gebied van werken, leren en zorgen met elkaar te combineren.” Bolhuis vervolgt: “Als werkgever is het belangrijk dat je goed aansluit bij de behoefte van werknemers. Wat hebben zij nodig om lekker te kunnen blijven werken? Ik adviseer werkgevers om goed uit te vragen waar de mantelzorgende medewerker behoefte aan heeft. Dat gaat niet altijd over minder werken, soms is het schuiven in het rooster al voldoende. Daarnaast is er nog wel schroom om over de mantelzorg taken te vertellen. Zorg dat het gewoon wordt om erover te praten, bijvoorbeeld voor kinderen die mantelzorg bieden aan hun dementerende ouder. Als we er meer over praten, ook op de werkvloer, ontstaat er begrip en komt er ruimte voor creatieve oplossingen.”
Reageren?
Je moet ingelogd zijn op om een reactie te plaatsen.