- 1 op de 3 topbedrijven zien internationaal werkgeverschap als belangrijkste aandeel in bedrijfsstrategie
- De VS meest uitdagende land om werknemers naartoe te sturen, gevolgd door China
- Meer dan de helft van HR- en global mobility-professionals zien immigratiewetgeving als grootste uitdager is voor komende vijf jaar
- Wel groeiende vraag naar internationaal werkgeverschap in 2017 en 2018
Topbedrijven blijven internationaal werkgeverschap zien als de sleutel voor bedrijfssucces, blijkt uit recent onderzoek van Santa Fe Relocations. Dit ondanks de groeiende zorg over immigratie en het onzekere internationale politieke klimaat, aangewakkerd door de huidige Amerikaanse regering en de verwachte impact van Brexit.
Santa Fe doet voor het zevende jaar op rij onafhankelijk onderzoek onder ruim 1.000 topbedrijven en global mobility-professionals over de impact van internationaal werkgeverschap, de Global Mobility Survey Report ‘Embedding Business Strategy in Global Mobility’. Hieruit blijkt dat 35% van de ondervraagden internationaal werkgeverschap als belangrijkste aandeel ziet in de bedrijfsstrategie en 96% geeft aan het belangrijk te vinden.
Daarnaast blijkt dat internationale aanstellingen het komend jaar zullen toenemen, met name internationale afstudeerprogramma’s en kortdurende opdrachten. In tegenstelling tot de uitkomsten van vorige onderzoeken van Santa Fe, nemen ook langdurige opdrachten toe met zo’n 17% ten opzichte van vorig jaar dat waarschijnlijk te danken is aan de wereldwijde economische groei.
Toch worden bedrijven geconfronteerd met uitdagingen wanneer zij werknemers naar het buitenland uitzenden, zoals de verscherpte immigratiewetgeving in landen als de Verenigde Staten. De resultaten wijzen uit dat immigratiecomplicaties de komende 5 jaar de grootste uitdaging vormt voor succesvol internationaal werkgeverschap, zo stelt de helft (50%) van de global mobility-professionals. Lokaal politiek klimaat (42%) en de veiligheid van werknemers (37%) staan respectievelijk op plaats 2 en 3.
De VS staat bovenaan als het gaat om meest gecompliceerde land, waarbij 1 op de 10 (9%) van de ondervraagden aangeeft dat het vooral lastig is voor langdurig werkgeverschap vanwege de beperking op visa-aanvragen. Desalniettemin blijft de VS de populairste bestemming als het gaat om internationaal werkgeverschap. Volgens bijna één vijfde (18%) van de ondervraagden is dat het meest bezochte land voor internationale opdrachten, gevolgd door China (11%) en Groot-Brittannië (7%).
Reageren?
Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.