Waar recruiters in 2022 in groten getale voor het zzp-schap kozen, is deze groei in 2023 tot stilstand gekomen. Bij HR-professionals groeide de groep zzp’ers echter nog wel sterk, met 34%, van 8,5% in 2022 naar 11,4% van het totaal van de beroepsgroep in 2023.
Ondanks dat de vraag naar zowel recruitment- als HR-professionals in de loop van 2023 afnam, bleef de schaarste groot, blijkt uit het rapport Arbeidsmarkt HR en recruitment in cijfers 2023 van Compagnon. Gemiddeld kunnen professionals uit beide doelgroepen die actief zoeken naar een nieuwe werkgever, kiezen uit 4 openstaande vacatures. Dat typeert beide doelgroepen als zeer schaars en lastig te werven.
ICT-skills nog steeds niet veel gevraagd binnen HR en Recruitment
Bij vacatures voor zowel HR- als Recruitmentprofessionals worden nauwelijks ICT-eisen gesteld in het functieprofiel. Opvallend, omdat beide functiegebieden leidend zijn in de digitaliserings- en automatiseringsslagen die werkgevers moeten doormaken. Van beide functiegebieden, die zelf ook steeds meer te maken krijgen met A.I., tools, automatisering en digitalisering, had verwacht mogen worden dat ICT-vaardigheden meer en steeds vaker in de functieprofielen zouden terugkomen. Dit gebeurt echter mondjesmaat. De snelstgroeiende ICT-skill is ‘informatie en communicatietechnologie’ bij recruitmentprofessionals en komt in minder dan 1 op de 50 vacatures terug. Bij HR-professionals is dat slechts in 1,4% van de vacatures. Daar is de snelstgroeiende ICT-skill Gws4All, een ICT-vaardigheid die staat voor “Gegevenswetenschappen voor iedereen” en die terugkomt in 0,6% van de vacatures, een groei van 59% ten opzichte van 2022. De meest gevraagde ICT skill bij HR professionals is kennis van personeelsinformatiesystemen. Dit komt in 7,2% van de vacatures terug. “Voor twee beroepsgroepen die essentieel zijn in de transitie die organisaties door moeten maken, zijn de vacatures en skillsprofielen opvallend klassiek”, aldus Bob Roders, Marketing Manager bij Compagnon. “De ICT- en skillstransitie is een domein waar HR en Recruitment een belangrijke rol hebben, alleen zien we dit in hun eigen vacatureteksten nog nauwelijks terugkomen.”
Een goed salaris is de belangrijkste reden om voor een werkgever te kiezen
De tijd dat werksfeer de belangrijkste pullfactor was voor HR-professionals ligt alweer een tijdje achter ons. Tegenwoordig staat werksfeer op nummer 2, na salaris (nr.1) en inhoud van het werk (nr.2). Zowel bij HR- als Recruitmentprofessionals is een goed salaris de belangrijkste reden om een nieuwe baan of werkgever te kiezen. En daarmee is het ook de belangrijkste reden om de huidige werkgever te verlaten. Ook als er onderhandeld wordt over een nieuw contract bij een nieuwe werkgever, is salaris het belangrijkste onderhandelingsitem. Voor iets meer dan 7 van de 10 HR-en Recruitmentprofessionals is dit een punt in de onderhandeling. “Aangejaagd door de inflatie, de krapte op de arbeidsmarkt en door de kennis over de arbeidsmarkt weten HR- en recruitmentprofessionals heel goed wat ze waard zijn op de arbeidsmarkt. Tussen 2022 en 2023 zijn ze dit gaan verzilveren door bijvoorbeeld van werkgever te wisselen of het zzp-schap te kiezen. Een goed salaris is niet meer weg te denken voor deze professionals anno 2024”, aldus Geert-Jan Waasdorp, directeur van de Intelligence Group, dat het onderzoek uitvoerde.
Reageren?
Je moet ingelogd zijn op om een reactie te plaatsen.