Werknemers in vaste dienst verslonzen door thuiswerken, terwijl freelancers juist beter op zichzelf zijn gaan passen. Dat blijkt uit onafhankelijk onderzoek onder ruim 1000 werkenden in Nederland in opdracht van freelance-marktplaats Fiverr. Tachtig procent van de mensen in vaste dienst geeft aan dat de coronacrisis een impact op hun gezondheid heeft, zo geeft bijna veertig procent aan nauwelijks van hun stoel af te komen.
Eenderde van de freelancers stelt juist beter in hun vel te zitten, onder andere doordat ze meer tijd hebben om zich te focussen op hun gezondheid. Datzelfde geldt slechts voor dertien procent van de ondervraagde werknemers. Vice-president Internationale expansie van Fiverr Peggy denkt dat ervaring een groot verschil maakt. “De aard van freelance-werk leunde altijd al voor een groot deel op zelfredzaamheid, het maken van een eigen planning en het balanceren van werk en vrije tijd. Freelancers hebben zich daardoor waarschijnlijk beter aangepast aan het verplichte thuiswerken sinds de lockdown in maart. Voor hen veranderde vooral het contact met de klanten en acquisitie.”
Freelancer mist ondersteuning
Het is daarbij niet gezegd dat freelancers geen fysieke hinder ondervinden van de lockdown. Bijna zestig procent heeft af en toe klachten, variërend van een slechte houding (42%) tot gewichtsverlies (18%). Tachtig procent van de werknemers ervaart lichamelijke gevolgen, maar een slechte werkhouding komt minder vaak (32%) voor. De Lange: “Een verklaring voor deze verschillen is de rol van de werkgever. Bedrijven hebben sinds de coronapandemie massaal budget vrijgemaakt om bureaustoelen en computerschermen thuis te bezorgen. Freelancers kunnen op dat soort initiatieven vaak geen aanspraak maken en moeten een betere stoel of bureau uit eigen zak betalen.”
Klachten door schermtijd
Op één gebied ontlopen freelancers en werknemers elkaar nauwelijks: last van hoofdpijn of vermoeide ogen door schermtijd. Ruim een kwart van alle ondervraagden zegt daar last van te hebben. De Lange: “Dit is geen verrassende conclusie, maar zorgelijk is het wel. Ik zou oproepen om minder overleg per Zoom of Teams te doen maar telefonisch overleg in te plannen. Het liefst tijdens een wandeling als dat lukt, want dan pak je meteen die kromme werkhouding aan!”
Reageren?
Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.