Bij verschillende functies in de elektrotechniek is er een grote vraag naar personeel. Dat blijkt uit onderzoek van Nationale Vacaturebank over de eerste vier maanden van 2025 vergeleken met een jaar eerder. Zo steeg het aantal openstaande vacatures voor de functies van elektricien en monteurs voor elektrotechnische installaties met bijna 50%. Ook zijn er meer vacatures voor de functie van servicetechnicus elektrotechniek. Voor dat beroep gaat het om een groei van bijna 30%.
Spanning in de sector ongekend hoog
Uit de UWV-spanningsindicator blijkt dat de beroepen elektricien en elektronicamonteurs ruim een 10 scoren op de spanningswaarde. Hoe hoger de score, des te lastiger het is om geschikt personeel te vinden. Ter illustratie: de gemiddelde spanningswaarde in Nederland bedraagt 3,6.
“Hoewel het voor beroepen binnen de elektrotechniek lastig is om personeel te vinden, denk ik dat er ook volop kansen liggen”, zegt Sharita Boon, directeur van Nationale Vacaturebank. “De grote vraag naar personeel is een grote uitdaging voor werkgevers. Maar als werkzoekende kun je hier van profiteren. Zo gaat het in bijna de helft van alle openstaande vacatures om een vast dienstverband. Dat biedt niet alleen baanzekerheid, maar is ook een voordeel wanneer je bijvoorbeeld een huis wil kopen.”
Aantal aanmeldingen mbo in neerwaartse spiraal
Veruit de meeste banen voor elektrotechnisch personeel vragen om een praktische leerweg. En juist daar is een forse daling zichtbaar. Volgens de MBO-Raad is het aantal mbo-leerlingen sinds 2020 onafgebroken aan het dalen. In vijf jaar tijd daalde het aantal studenten in totaal zelfs met 30.000.
Volgens de MBO-Raad is directe actie noodzakelijk om de daling een halt toe te roepen. De organisatie roept de overheid, het onderwijs en het bedrijfsleven op om de handen ineen te slaan met als doel het mbo aantrekkelijker te maken.
Goed verdienen met een praktische opleiding
“De daling in het aantal aanmeldingen voor een mbo-opleiding is een groot probleem. Praktisch opgeleiden zijn de steunpilaar van onze maatschappij en hier liggen de komende jaren kansen op het gebied van werkgelegenheid”, zegt Boon.
Uit cijfers van Nationale Vacaturebank blijkt dat een elektricien gemiddeld 3.400 euro bruto per maand kan verdienen. Dat is minder dan het gemiddelde bruto salaris in Nederland van een kleine 3.900 euro. “Maar een blik op de openstaande vacatures laat zien dat er nog behoorlijk wat rek zit in het salaris. Heb je een aantal jaar aantoonbare werkervaring en kun je zelfstandig werken? Dan kan het inkomen stijgen naar vier, vijf of zelfs zesduizend euro”, aldus Boon.
Reageren?
Je moet ingelogd zijn op om een reactie te plaatsen.