11-05-2017 /auteur ANP Producties
ROTTERDAM (ANP) – Het ambitieuze plan voor de bouw van Feyenoord City is veel meer dan het laten herrijzen van een nieuw stadion en het neerzetten van een reeks nieuwe woningen, kantoren en scholen.
Feyenoord City moet een impuls geven aan het zieltogende zuidelijke stadsdeel van Rotterdam, dat gekenmerkt wordt door wijken die met sociale vraagstukken kampen, zoals werkloosheid, uitkeringsafhankelijkheid en multiculturele problematiek.
Daarnaast moet het 365 miljoen kostende stadion meer inkomsten genereren voor de club, zodat de lijstaanvoerder in de eredivisie vanaf 2022 zou kunnen opereren met ongeveer dezelfde spelersbudgetten als Ajax en PSV. De gedachte is dat Feyenoord met meer financiële armslag vaker kan meestrijden om de landstitel. De club wordt mede-eigenaar van het stadion.
Gemeenteraad
Die twee doelstellingen kunnen elkaar versterken, is het uitgangspunt van het voorstel waarover de Rotterdamse gemeenteraad donderdagmiddag een besluit moet nemen. De raad wordt gevraagd 135 miljoen euro op tafel te leggen, zodat een begin kan worden gemaakt met de verdere planvorming. Dat bedrag is bestemd voor deelname in het aandelenkapitaal van het nieuwe stadion (40 miljoen), voor grondaankopen rond de nieuwe voetbaltempel (60 miljoen) en voor verkeers- en vervoersmaatregelen (35 miljoen).
De gedachte is dat daarmee investeerders en banken over de streep kunnen worden getrokken om eveneens circa 1,5 miljard euro te investeren in het bouwen van woningen, scholen, kantoren en horecagelegenheden, waarmee zij op hun beurt geld kunnen verdienen.
Risico’s
Niet iedereen is enthousiast over het plan. Zo heeft de VVD in de gemeenteraad bedenkingen bij de financiële risico’s. De officiële supportersvereniging FSV De Feijenoorder schaart zich niet achter het plan. Het nieuwe stadion kan als een molensteen om de nek van de club komen te hangen, vrezen de supporters.
De bouw van een iconisch stadion en blikvanger aan de Maasoever zou in 2022 moeten zijn afgerond. Daarna moet de vervolgfase van Feyenoord City in gang worden gezet.
Daartoe behoort ook het vinden van een nieuwe functie voor de door Feyenoord verlaten Kuip, sinds 1937 de thuishaven van Feyenoord. Eerdere plannen voor vernieuwbouw van het historische stadion (Red de Kuip) leden schipbreuk, evenals het plan voor de bouw van een nieuw stadion op Varkenoord. Ditmaal lijken de voortekenen erop te wijzen dat de gemeenteraad in meerderheid akkoord gaat met het principebesluit voor Feyenoord City.