Veel werkende Nederlanders krijgen deze maand weer de jaaropgave op de mat of in de mailbox. Maar een groot deel van de mensen in loondienst heeft moeite om de jaaropgave te begrijpen en geeft aan daarbij hulp nodig te hebben. Bij mensen jonger dan 35 jaar is dat 32 procent en tussen de 35 en 55 jaar 21 procent. Dat komt naar voren uit het Nationaal Loonstrokenonderzoek onder duizend werkenden, uitgevoerd door Markteffect in opdracht van hr-flexbedrijf Payingit.
Ouderen begrijpen hun persoonlijke financiën duidelijk beter: van de respondenten van 55 jaar en ouder geeft slechts 8 procent aan hulp te willen bij het lezen van de jaaropgave. Leeftijd speelt dus een grote rol, groter dan bijvoorbeeld opleidingsniveau. Ook tussen de geslachten is er een opvallend verschil. Mannen gaven aanzienlijk vaker aan hun jaaropgaaf te begrijpen (twee van de drie) dan vrouwen (nog niet de helft). Daarnaast begrijpen mensen met een hoger inkomen hun jaaropgave vaker volledig: 69 procent van degenen met een inkomen tussen 1,5 en 2 keer modaal, en 79 procent van degenen met meer dan twee keer modaal.
Helpdesk
Financiële onwetendheid kan leiden tot fouten bij de belastingaangifte, het mislopen van belastingteruggave of boetes. “Dit is een zorgwekkende ontwikkeling, zeker in een tijd waarin geldzaken steeds ingewikkelder worden. Het onderzoek laat niet alleen zien dat jongeren minder financiële kennis hebben, maar ook dat ze misschien gebaat zijn bij meer interactieve communicatie dan een overzichtje zwart op wit eens per jaar”, aldus Cees Maat, directeur van Payingit.
“Wij hebben voor onze buitenlandse uitzendmedewerkers een helpdesk waar zij met hun vragen over dit soort onderwerpen terechtkunnen, maar deze bevindingen laten zien dat zo’n voorziening voor Nederlandse werknemers ook heel nuttig kan zijn. Werkgevers zouden dat serieus moeten overwegen.”
Kick
Van de groep die dubbel modaal verdient, geeft logischerwijs het hoogste aandeel – bijna de helft – aan een kick te krijgen als ze zien wat ze het afgelopen jaar verdienden. Dat gevoel verschilt ook per leeftijdsgroep. Van de jongste groep werkenden krijgt een derde diezelfde kick, maar dat lijkt al snel minder te worden naarmate men wat langer werkzaam is (respectievelijk 23 en 13 procent in de groepen van 35 tot 55 jaar en vanaf 55 jaar).
Het vinden van de jaaropgave is geen probleem. Zo’n 80 procent weet alle financiële gegevens zo op te duiken uit de systemen. Wel blijkt dit stukken gemakkelijker voor mensen die werken bij grote organisaties dan voor werknemers van kleine organisaties.
Inkomstenbelasting
Op de vraag waarom mensen naar hun jaaropgave kijken is er één antwoord dat eruit springt: De jaaropgave wordt het meest geraadpleegd als de aangifte inkomstenbelasting moet worden gedaan. Dat geldt voor 80 procent. Daarop volgt de voorbereiding van een hypotheekgesprek als hét moment om de jaaropgave er weer bij te pakken (33 procent). Dat geldt vooral voor de groepen die in aanmerking komen voor een koophuis, dus die een modaal salaris of meer verdienen.
De jongeren tot 35 jaar zijn weer oververtegenwoordigd in de beperkte groep van 12 procent die de jaaropgave nodig heeft voor het afsluiten van een huurcontract. Een op de vijf werkenden gebruikt de jaaropgave om zijn of haar inkomsten te controleren. Daarin zijn tussen verschillende groepen geen significante verschillen.
Reageren?
Je moet ingelogd zijn op om een reactie te plaatsen.