Recente cijfers van Nationale Vacaturebank weerspiegelen de crisis binnen de schoonmaaksector. In 2023 en de eerste helft van 2024 stonden er vrijwel elke maand tussen de 7.000 en 8.000 unieke schoonmaakvacatures open. Ze worden nauwelijks gevuld en de laatste maanden is er wederom een stijging te zien. De nieuwe CAO schoonmaak is per 1 juli ingegaan en daarmee zijn ook de loonsverhogingen een feit. Of het voldoende is, zal moeten blijken.
Toename van schoonmaakvacatures
Afgelopen mei stonden er zelfs 9151 schoonmaakvacatures open op Nationale Vacaturebank. “De aanhoudende toename van het aantal vacatures in de schoonmaakbranche is te wijten aan meerdere factoren”, vertelt Sharita Boon, directeur van Nationale Vacaturebank. “Een van die factoren is de verhoogde uitstroom van personeel uit deze branche. Hierdoor neemt het aantal openstaande posities toe. Eigenlijk zit de schoonmaakbranche gevangen in een negatieve spiraal. Het personeelstekort legt een steeds hogere druk op de werknemers die nog wel in dienst zijn. De verbeterde arbeidsomstandigheden in de nieuwe cao moeten dit hoge verloop terugdringen en ervoor zorgen dat meer mensen kiezen voor een baan in de schoonmaakbranche.”
Meer loon en extra’s per juli
Op 1 juli is de nieuwe cao van de schoonmaakbranche ingegaan. De onderhandelingen gingen er hard aan toe, juist vanwege het personeelstekort en de hoge werkdruk binnen de hele branche. Per juli is er dus een loonsverhoging van 7 procent ingegaan. Op 1 januari 2025 volgt een extra verhoging van 3 procent en een soortgelijke verhoging staat gepland op 1 januari 2026. Dat zou dan neerkomen op een salarisverhoging van 13% in 1,5 jaar tijd. Daarnaast worden ook de loonschalen aangepast. Eenmalige bonussen voor werknemers die al langer dan twintig jaar in het vak zitten, een vrije dag op je verjaardag, toeslagen voor zondagswerk en een aanvulling op de reiskostenvergoeding moeten de branche aantrekkelijker maken voor werknemers.
Een cao-loonsverhoging van 13 procent klinkt vrij hoog, maar het wettelijk minimumloon is ook gestegen en de schoonmaakbranche wil daar 20 procent boven zitten. “De schoonmaker is vaak onterecht het stereotiepe beeld van de wettelijk minimumloon-sector”, vertelt Ilse Vanhijfte, woordvoerder van brancheorganisatie Schoonmakend Nederland. “Wij zijn geen WML-sector. We hebben een cao die al jaren boven het wettelijk minimum ligt en waar we trots op zijn. De afgelopen jaren betaalden we gemiddeld 20 procent boven het wettelijk minimumloon.”
De strijd tegen het personeelstekort
Uit het Nationaal Salaris Onderzoek, uitgevoerd door Intermediair en Nyenrode Business Universiteit, blijkt dat in 2023 maar liefst 46 procent van de werknemers in de schoonmaakbranche een tijdelijke aanstelling had. Dit jaar is dat met 29 procent een stuk minder. “Een hoopvolle ontwikkeling”, vertelt Sharita Boon van Nationale Vacaturebank. “Niet alleen omdat het werknemers meer werkzekerheid geeft. Vaste contracten gaan vaak gepaard met betere arbeidsvoorwaarden zoals pensioenopbouw, ziektekostenvergoeding en vakantiedagen. Daarnaast zijn werkgevers eerder geneigd om te investeren in ontwikkeling en scholing van werknemers die langere tijd bij hetzelfde bedrijf blijven.”
Toch volstaat het mogelijk niet om alleen op loonsverhogingen en contractverbeteringen te leunen. “We zien dat er in sectoren waar meer technologische innovaties worden toegepast, meer aandacht komt voor de fysieke en mentale gezondheid van werknemers. Zeker in sectoren zoals de schoonmaakbranche loont het om te kijken naar wat er mogelijk is op technologisch vlak om de efficiëntie te verhogen en daarmee de werkdruk te verlagen”, aldus de directeur van Nationale Vacaturebank.
De uitdagingen van de schoonmaakbranche zijn groot en veelzijdig. “De recente verbeteringen in de cao komen op een goed moment”, concludeert Sharita Boon van Nationale Vacaturebank. De loonsverhogingen en verbeterde arbeidsvoorwaarden zijn een mooie stap vooruit. Maar of het voldoende is, zal moeten blijken.
Reageren?
Je moet ingelogd zijn op om een reactie te plaatsen.