Dertig procent van werkend Nederland herinnert zich niet wanneer hij zich voor het laatst echt uitgerust voelde. Dat blijkt uit het nieuwste onderzoek van OneFit onder 2.000 werkende Nederlanders. Dit is niet de enige vermoeidheidsklacht die werkend Nederland heeft. Een kwart van hen (24%) voelt zich namelijk ook al langere tijd emotioneel uitgeput.
Invloed van werk
Deze vermoeidheidsklachten zorgen voor een uitputtingsslag op ons lichaam. Het is dan ook niet gek dat één op de tien werkenden niet goed in zijn vel zit op het werk. Wat daar ook aan bij kan dragen, is dat een kwart van werkend Nederland (24%) het moeilijk vindt om duidelijk grenzen te stellen op het werk. Dit kan zich op diverse manieren uiten, zoals te veel op je bordje nemen of je niet houden aan de standaard werktijden. Maar liefst een kwart van werkend Nederland (27%) geeft aan hier moeite mee te hebben. Deze omstandigheden kunnen er weleens voor zorgen dat 21 procent veel stress op het werk ervaart en bijna een kwart (24%) zich overwerkt voelt.
Mentale gemoedstoestand
Werkomstandigheden hebben dus mede invloed op hoe men zich mentaal voelt. Zo heeft een kwart van werkend Nederland al maanden het gevoel dat er te veel van hem wordt gevraagd. Nog eens een kwart kan de spanning en drukte van werk thuis moeilijk loslaten. Het komt dan ook niet uit de lucht vallen dat een derde van de Nederlanders aangeeft graag een aantal weken vrij te zijn om bij te komen. Na een periode van rust heeft men meer energie, concentratie en motivatie om weer aan het werk te gaan. Het nemen van deze rust, en dus het aanvullen van de energiereserves, is daarom ook belangrijk bij het voorkomen van een burn-out. Dit gaat niet bij iedereen goed, want zeventien procent geeft aan momenteel bang te zijn voor een burn-out.
Reageren?
Je moet ingelogd zijn op om een reactie te plaatsen.