Aan het begin van de pandemie stond payroll plotseling bovenaan de prioriteitenlijst van alle soorten bedrijven. De grote onzekerheid van de hele situatie heeft een eveneens grote impact gehad op de continuïteit. Het loon tijdig en zo efficiënt mogelijk uitbetalen droeg namelijk bij aan het welzijn van werknemers – zeker in onzekere tijden.
Toch verschilt ieder jaar de prioriteitenlijst voor ondernemers van ieder formaat. Want waar middelgrote ondernemingen met name inzetten op de werk-privébalans, zetten kleine bedrijven juist meer in op prestatiebeheer. Een recente rondvraag van HR- en payrolldienstverlener SD Worx, onder 3.000 HR-beslissers uit 12 Europese landen, laat zien dat kleine ondernemingen dit jaar meer inzetten op de groei van hun bedrijf.
Voorzichtig optimisme dus. Maar hoe ziet de precieze top 3 met belangrijkste prioriteiten voor kleine ondernemingen eruit? Mark Bloem, directeur bij SD Worx Nederland, deelt een overzicht met opvallende inzichten.
1. Operationele efficiëntie
De verstoringen van de coronacrisis hebben vaak pijnlijk laten zien hoe bepaalde processen spaak lopen. Wanneer deze processen eenmaal op orde zijn, hebben organisaties hier geen omkijken meer naar. Gedreven door de eerdere onzekerheid, zetten kleine bedrijven (tot 250 werknemers) ‘operationele efficiëntie’ daarom met stip op nummer een als belangrijkste prioriteit.
En dat is geen vreemd gegeven. Los van het verhogen van de interne efficiëntie, kunnen ondernemers door de pandemie te maken krijgen met personeelsuitval en minder winst. Het is dus een noodzakelijk goed om de bedrijfsprocessen waar mogelijk te optimaliseren en efficiënter te laten verlopen. Dat kan weggevallen arbeidsuren opvangen en extra kosten verlagen. Daarnaast zorgt het verhogen van de operationele efficiëntie voor meer groeimogelijkheden doordat processen schaalbaarder worden.
2. Talentmanagement
In lijn met het bovenstaande verhaal, staat ook Total Talentmanagement (TTM) hoog op de agenda voor kleine ondernemingen. TTM is een model voor personeelsplanning. Het is erop gericht aan de personeelsbehoeften van een bedrijf te voldoen door gebruik te maken van alle talentbronnen, van vaste tot tijdelijke werknemers. Dit is essentieel voor bedrijfscontinuïteit en groei, maar toch blijkt uit onderzoek dat slechts 14,5 procent van de MKB-bedrijven gebruikmaakt van een talentmanagementsysteem om leerprojecten digitaal te beheren en te bevorderen.
Door medewerkers de vaardigheden die ze opdoen in- en extern met elkaar te laten delen en door als leidinggevende ruimte te creëren voor discussie en kennisdeling, kun je een leercultuur op de werkvloer introduceren. 86,4 procent van de Nederlandse werknemers vindt het belangrijk dat hun manager een mentorrol op zich neemt en ondersteuning biedt als het gaat om persoonlijke ontwikkeling. Geef feedback en leer werknemers feedback te geven en te ontvangen. Dit zal ook de betrokkenheid van werknemers verhogen en het zorgt ervoor dat ze stappen blijven zetten in hun loopbaan.
3. Recruitment
Om talloze redenen zijn kleine ondernemingen op zoek naar nieuw talent. Het kan zijn dat werknemers een nieuwe baan hebben gevonden, langdurig ziek zijn geworden of dat een afdeling uitbreidt. Toch is zo’n verandering binnen kleinere organisaties vaak veel beter voelbaar. Bij het ontbreken van de nodige vaardigheden kan er minder hulp vanuit de eigen onderneming geboden worden.
Daarom staat het aantrekken van nieuwe werknemers op de derde plaats qua prioriteiten voor kleine ondernemingen. Ze hebben de noodzaak om de aanwas van extra kennis en kunde op gang te houden. Alleen zo kunnen ze een eventuele achterstand opvangen en meer groei stimuleren.
“De correcte en tijdige betaling van werknemers verdwijnt iets naar de achtergrond voor alle soorten bedrijven. Toch is dit niet van de radar verdwenen. Integendeel zelfs: de outsourcing van payroll staat bovenaan de wensenlijst van ondernemingen”, licht Bloem toe. “Zo zien we dat met name kleine ondernemingen dit jaar inzetten op het verder uitbouwen van hun business, zoals de top 3 prioriteiten laat zien.”
Reageren?
Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.