In aanloop naar de Dag van de Mantelzorg op 10 november blijkt uit onderzoek dat Werk&Mantelzorg deed in samenwerking met MantelzorgNL, dat mantelzorg met afstand de belangrijkste reden is dat werkende mantelzorgers niet meer uur per week werken (81%). Dit gevolgd door de gezondheid of te weinig energie (30%). Het onderzoek, gebaseerd op een peiling onder 530 werkende mantelzorgers, toont ook aan dat een kwart van de werkende mantelzorgers, onder bepaalde voorwaarden, wel meer uren wil werken.
Nederland telt inmiddels ruim 2,4 miljoen werkende mantelzorgers. In alle sectoren is momenteel arbeidsmarktkrapte. Dit met name in sectoren waar relatief veel mantelzorgers werkzaam zijn zoals zorg & welzijn, kinderopvang en het onderwijs.
De druk op werkende mantelzorgers is hoog; 20% van hen geeft aan in de gevarenzone voor een burn-out te verkeren door de combinatie van werk en zorgverplichtingen (CNV, 2023). Hun huidige werk-zorgbalans beoordelen ze met een cijfer van 6.
Van de ondervraagde werkende mantelzorgers in dit onderzoek;
- ervaart 64% vermoeidheid
- 50% heeft last van stress
- slaapt 46% slecht.
Esther Hendriks, Bestuurder Werk&Mantelzorg en MantelzorgNL:
‘Een helder hoofd op het werk, vraagt een rustig hoofd thuis. Wordt mantelzorgondersteuning goed gefaciliteerd, dan schept dat ruime om te werken. Want naast maatregelen die een werkgever kan nemen, is voor een goede werk-privé balans ook steun in de thuissituatie nodig. Denk aan vervangende zorg als de mantelzorger aan het werk is en mantelzorgondersteuning vanuit de gemeente zoals respijtzorg. Daarmee is het mogelijk maken van de combinatie werk en mantelzorg meer dan een werkgevers/werknemers vraagstuk.’
Reageren?
Je moet ingelogd zijn op om een reactie te plaatsen.