Het aantal buitenlandse zoekopdrachten naar Nederlandse vacatures is in de eerste vier maanden van 2025 met 21% gedaald ten opzichte van dezelfde periode in 2024. Dat blijkt uit analyse van ’s werelds grootste vacaturesite Indeed. Toch blijven bepaalde sectoren ook geliefd over de grens. Zo is de interesse in zorgbanen vooralsnog zeer stabiel.
Het aandeel zoekopdrachten vanuit het buitenland lag in april 2020 op 3% van het totaal aantal zoekopdrachten, steeg in de zomer van 2022 tot boven 6% en bereikte in augustus 2024 met 8% het hoogste niveau sinds de start van de metingen in 2018. Sindsdien is er sprake van een geleidelijke daling: in januari 2025 stond het aandeel zoekopdrachten van buiten Nederland op 5,4% en in april zelfs op 5,1%.
Europese interesse neemt af, VS blijft op niveau
Ook in absolute aantallen zijn de buitenlandse zoekopdrachten in een jaar tijd met ruim een vijfde gedaald. Met name werkzoekenden uit India (-48%), het Verenigd Koninkrijk (-40%) en Polen (-32%) laten het afweten. De meeste zoekopdrachten voor de Nederlandse arbeidsmarkt komen steevast uit België, Duitsland en Spanje. Toch nam ook vanuit deze landen de interesse af. Het zoekverkeer vanuit de Verenigde Staten daarentegen bleef op hetzelfde niveau als een jaar eerder, ondanks de politieke onzekerheid in dat land.
Onzekerheid troef
“Nederland blijkt dus voor steeds minder arbeids- en kennismigranten een optie”, zegt Stan Snijders, Managing Director bij Indeed. “Zelfs uit Polen, traditioneel een belangrijk herkomstland voor Nederland, daalt de interesse zichtbaar. Werkgevers die graag werkzoekenden uit het buitenland willen aantrekken, zijn aan steeds meer regels gebonden. Ook spelen er andere factoren mee. De stijgende kosten van levensonderhoud en het grote woningtekort maken Nederland voor arbeidsmigranten ook minder aantrekkelijk dan voorheen. Tenslotte staat de instroom van kennis- en arbeidsmigranten de afgelopen al maanden zeer hoog op de politieke agenda. Het kabinet is er zelfs op gevallen. De meningenstrijd in Den Haag heeft wellicht tot een bepaalde onzekerheid geleid bij werkzoekenden van over de grens.”
Interesse vanuit onverwachte hoek
In sommige landen is juist een tegenovergestelde ontwikkeling gaande. Het duidelijkst is dat zichtbaar met betrekking tot zoekgedrag vanuit de Filipijnen: tussen april 2024 en april 2025 verdubbelde het aantal zoekopdrachten vanuit het land. Ook vanuit Indonesië nam de interesse voor onze arbeidsmarkt fors toe – met ruim 80%. Het zijn landen waar arbeidsmigratie eigenlijk al decennialang is ingebed in de economie. De overheid stimuleert dit ook actief. Beide landen hebben momenteel te maken met een groeiende groep migranten die werk zoekt in de gezondheidszorg, huishoudelijke sector en bouw in het buitenland. Sectoren die hier te maken hebben met grote arbeidsmarktkrapte.
Luchtvaartsector minder in trek, zorg blijft stabiel
Ook per sector zijn duidelijke verschuivingen te zien. De meeste onderzochte sectoren ondervonden minder buitenlandse belangstelling dan een jaar geleden, maar vooral de luchtvaart kreeg een klap (-50%). De politieke druk om Schiphol in te krimpen en het feit dat personeel aan steeds meer (Europese) certificeringen moet voldoen zijn ook motieven voor de buitenlandse werkzoekende om naar andere landen te kijken. Stabiel blijven de zoekopdrachten vanuit het buitenland naar Nederlandse banen in de zorg: in de verpleging daalde het aantal buitenlandse zoekopdrachten met slechts 0,4%. Ook in de verzekeringsbranche en beauty & wellness bleef de daling beperkt tot respectievelijk 0,5 en 0,6%.
Over de analyse
Om de internationale interesse in Nederlandse vacatures te bepalen, analyseerde Indeed het aandeel zoekopdrachten en clicks op vacatures op Indeed.nl, afkomstig van IP-adressen buiten Nederland. De analyse betreft de periode januari tot en met april 2025. Werkzoekenden waarvan de locatie niet vastgesteld kon worden, zijn uitgesloten. Voor de analyse van beroepsgroepen zijn alleen functies meegenomen waarbij het aandeel buitenlandse clicks minimaal 1% van het totaal bedroeg.
Reageren?
Je moet ingelogd zijn op om een reactie te plaatsen.