De grootste valkuil bij een reorganisatie is volgens 37 procent van de hr-professionals het ontbrekende urgentiebesef bij medewerkers. Dit blijkt uit de hr-benchmark van hr-dienstverlener Brightmine, uitgevoerd onder 420 hr-professionals. Ook onvoldoende communicatie vanuit de hr-afdeling (33%) blijkt een groot struikelblok.
Weerstand door onduidelijkheid
Vooral over het doel van de reorganisatie wordt slecht gecommuniceerd. Bij één op de vijf organisaties (21%) wordt dit doel namelijk helemaal niet met medewerkers gedeeld. Deze gebrekkige informatievoorziening kan leiden tot misverstanden en weerstand tegen de verandering. Een nadelig gevolg dat 55 procent van de hr-professionals bij een reorganisatie verwacht. Andere veelvoorkomende nadelen van een reorganisatie zijn het verlies van talent (32%) en met een reorganisatie komende kosten (28%), bijvoorbeeld door het inschakelen van externe consultants.
Reorganisatie versterkt samenwerking
Gelukkig zitten er ook vaak positieve gevolgen aan een reorganisatie. Zo stelt 42 procent van de hr-professionals dat de samenwerking tussen medewerkers na de reorganisatie een boost krijgt. Daarnaast zien hr-professionals een verhoogde betrokkenheid van medewerkers (30%) en meer ruimte voor talent om zich te ontwikkelen (27%).
Reageren?
Je moet ingelogd zijn op om een reactie te plaatsen.