Een van de grote onzekerheden bij mensen die MS krijgen, is: hoe moet het nu met mijn werk? Met de juiste aanpassingen is het vaak goed mogelijk om aan het werk te blijven. Als dat lukt, geeft dat structuur aan je dag en afleiding van de zorgen om je gezondheid. Begrip van de werkgever en collega’s is hierbij cruciaal.
Leontine Heisen, senior communicatieadviseur Nationaal MS Fonds: “De diagnose MS, multiple sclerose, zet je leven op zijn kop en geeft veel onzekerheid. Naast andere belangrijke dingen denk je: hoe moet het met mijn werk? Als je werkgever en collega’s er begripvol mee omgaan, geeft dat veel rust. Die steun geeft mensen een positieve mindset en afleiding van hun MS-klachten, is wat wij horen.”
MS
Multiple sclerose (MS) is een ziekte van het centrale zenuwstelsel. Doordat er iets mis is in het afweersysteem, wordt de laag om de zenuwen (myeline) aangevallen en beschadigd. Zenuwen komen hierdoor bloot te liggen en geven minder goed signalen van en naar de hersenen door. Soms gebeurt dit zelfs helemaal niet. Hierdoor kunnen plotseling verlammings- en uitvalsverschijnselen optreden.
Werken met MS
Helaas is het voor 70-80% van de mensen met MS lastig om na de diagnose hun werk te behouden. Het verliezen van hun werk betekent voor hen grote problemen zoals het verslechteren van het verloop van de ziekte, het gevoel te hebben niet meer onderdeel uit te maken van de maatschappij , het verlies van sociale contacten en consequenties voor het inkomen.
Vijfde MS@Work Award
Het Nationaal MS Fonds wil mensen met MS coachen om zo lang mogelijk in het werkproces te kunnen blijven. Met de MS@Work Awardverkiezing zet zij werkgevers in het zonnetje die wél bereid zijn om zich in te zetten. De positieve verhalen die door deze verkiezing naar voren komen zijn een inspiratie voor andere werkgevers en voor werknemers met MS. Dit jaar is de vijfde editie van de MS@Work Award.
Reageren?
Je moet ingelogd zijn op om een reactie te plaatsen.