Nederlandse organisaties kampen met uitdagingen rondom het voorkomen van verzuim en duurzame inzetbaarheid. Dit blijkt uit onderzoek van inzetbaarheidsspecialist Robidus, onderdeel van a.s.r.. Hoewel het aantal bedrijven dat inzet op verzuimpreventie de afgelopen vijf jaar is verdubbeld, sluit het beleid vaak niet aan op de daadwerkelijke verzuimoorzaken. “Het is alsof een bedrijf een cursus ‘stoppen met roken’ aanbiedt, terwijl er geen rokers in het personeelsbestand zitten,” legt Robert Wondaal, Chief Business Officer bij Robidus, uit.
Meer dan de helft (52 procent) van de organisaties erkent dat hun maatregelen niet zijn afgestemd op de werkelijke verzuimrisico’s binnen hun bedrijf. Bovendien blijkt uit het rapport dat een op de vier leidinggevenden geen duidelijk beeld heeft welke werknemers in hun team een verhoogd risico op verzuim lopen. “In dit geval hebben we het voornamelijk over mentale klachten die spelen onder werknemers”, voegt Wondaal toe. Slechts 11 procent van de leidinggevenden weet precies welke verzuimrisico’s er spelen in hun team.
Gebrek aan samenhang en maatwerk in inzetbaarheidsbeleid
Veel organisaties hebben daarnaast ook moeite met de samenhang in hun inzetbaarheidsbeleid. Zo geeft een op de drie organisaties aan dat hun inzetbaarheidsbeleid een verzameling is van maatregelen zonder onderlinge samenhang. “De resultaten uit het trendrapport zijn opvallend. Het lijkt erop dat veel organisaties een algemeen inzetbaarheidsbeleid hebben opgesteld, zonder dat dit is afgestemd op de eigen organisatie.” Wondaal benadrukt dat het inzetbaarheidsbeleid meer moet zijn dan een verzameling losse initiatieven. “Om verzuim effectief te voorkomen, moeten bedrijven beter inzicht krijgen in de specifieke verzuimrisico’s binnen hun organisatie en hun maatregelen daarop afstemmen.”
Focus op vitaliteit bij verzuimreductie
De inzetbaarheidsmaatregelen die de meeste bedrijven nemen, zijn net als vijf jaar geleden voornamelijk maatregelen die de fysieke gezondheid verbeteren. Meer dan de helft (56 procent) van de organisaties zet in op vitaliteit, zoals het aanbieden van een fruitmand of een sportschoolabonnement. “Het is uiteraard goed om te zien dat organisaties iets doen, maar deze maatregelen zijn vaak niet voldoende om verzuim daadwerkelijk te verminderen. Vitaliteit is belangrijk, maar verzuimoorzaken zoals mentale en sociale factoren, blijven vaak onderbelicht,” aldus Wondaal.
Steeds meer oog voor inzetbaarheid: structureel beleid verdubbeld
Wel hebben twee keer zoveel organisaties nu een formeel vastgelegd inzetbaarheidsbeleid in vergelijking met vijf jaar geleden. Grote bedrijven, met meer dan duizend werknemers, lopen voorop. Vier op de tien van deze grote bedrijven heeft een inzetbaarheidsbeleid. Van de kleinere bedrijven, tot 250 medewerkers, heeft een kwart een inzetbaarheidsbeleid.
Reageren?
Je moet ingelogd zijn op om een reactie te plaatsen.