Er blijkt een sterke relatie te zijn tussen financiële prestaties van bedrijven en hun werknemerservaring. Culture Amp onderzocht deze samenhang middels een benchmark. Hiervoor selecteerde Culture Amp uit haar klanten in totaal 553 beursgenoteerde bedrijven, waarvan data verzameld werd van 2017 tot 2023. Dit leverde de volgende resultaten op:
- Diverse aspecten van vragen uit medewerkerstevredenheids-onderzoeken konden de groei van de aandelenkoers zes maanden van tevoren voorspellen (zie onderstaande grafiek)
- Twee aspecten van de Employee Experience die zes maanden van tevoren de stijging van de aandelenkoers het best voorspelden, waren “empowerment” – een teamlid de informatie verschaffen die nodig is om het werk effectief te doen – en “erkenning” – het eerlijk waarderen van de arbeidsprestaties:
- De bedrijven waarvan de werknemers hoger scoorden op de vraag “De informatie die ik nodig heb om mijn werk effectief te doen is gemakkelijk beschikbaar” presteerden in de 6 maanden erna gemiddeld 9,2% beter dan bedrijven met lage scores.
- De bedrijven die hoog scoorden op de vraag “Mijn werkprestaties worden eerlijk beoordeeld”, presteerden 5,9% beter dan bedrijven met lage scores in de volgende zes maanden.
- Andere aspecten van de employee experience die belangrijke impact hebben zijn duidelijkheid over de functie, vertrouwen in de organisatie en perceptie van de manier waarop managers beslissingen nemen over de toewijzing van resources.
- Opmerkelijk is dat bedrijven waarvan werknemers deze aspecten positiever beoordeelden, gemiddeld niet beter presteerden dan de markt. Beursgenoteerde organisaties die laag scoorden op deze vragen presteerden echter beduidend slechter dan de markt. Een van de redenen waarom hoog scorende bedrijven het in deze analyse niet beter deden dan de markt, kan zijn dat de steekproef in 2022 uit technologiebedrijven bestond. Deze hebben door de economische situatie een aanzienlijk lagere groei gekend.
Wesley Hendriks, Director Customer Success EMEA bij Culture Amp over de uitkomsten: “In onzekere economische tijden kunnen leiders geneigd zijn prioriteiten op het gebied van personeel en cultuur op een laag pitje te zetten. Werken aan een betere werknemerservaring is echter cruciaal voor het succes van een bedrijf en niet alleen een ‘nice to have’. Bedrijven die voorop willen lopen moeten nu onder meer hun informatiesystemen en – processen in de hele organisatie verbeteren en zorgen voor een solide en eerlijk proces voor het meten en beheer van prestaties.”
Methodologie
In 2023 heeft Culture Amp 553 van haar beursgenoteerde klanten geïdentificeerd. De lijst sluit klanten uit die een dochteronderneming zijn van een grotere beursgenoteerde onderneming. De initiële noteringen van deze klanten omvatten 26 beurzen. In elke periode van zes maanden (januari – juni of juli – december) en voor elke vraag van dit onderzoek werden de bedrijven verdeeld in categorieën – die welke boven en die onder de benchmark van de beursgenoteerde onderneming liggen. Dit zijn de categorieën met respectievelijk hogere en lagere betrokkenheid. Vervolgens werd de koersontwikkeling gevolgd in de categorieën met hoge en lage betrokkenheid in dezelfde en de daaropvolgende periodes van zes maanden. Er zijn aanzienlijke verschillen in koersontwikkeling per regio en bedrijfstak. Zo heeft de technologie-intensieve Nasdaq de afgelopen twee jaar anders gepresteerd dan aandelen in andere sectoren. Daarom wordt de ontwikkeling van de aandelenkoers van een onderneming over een bepaalde periode vergeleken met die van een belangrijke index die overeenkomt met de desbetreffende markt of beurs. Als de koers van een bedrijf bijvoorbeeld met 5% is gestegen en de aandelenindex die de beurs vertegenwoordigt met 2%, dan spreekt Culture Amp van een overgroei van 3%.
Reageren?
Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.