Werkend Nederland kiest massaal voor de auto als vervoermiddel om naar het werk te reizen. Maar liefst 6 op de 10 neemt de auto en ‘maar’ 1 op de 5 pakt de fiets. Dat blijkt uit onderzoek van Nationale Vacaturebank, uitgevoerd door Q&A Research. Afgelopen jaar bleek er wel een forse toename in het aantal uitgekeerde fietsvergoedingen. Maar nog steeds zijn er bedrijven die geen fietsplan hebben.
Toch wint de tweewieler het soms ook van de auto. Van de Nederlanders met een reistijd tot 30 minuten (heen en terug), gaat 65% met de fiets. Gemiddeld reizen we 32 minuten naar het werk, blijkt uit cijfers van het CBS. In het onderzoek van Nationale Vacaturebank zegt ruim 40% dat ze 30 tot 60 minuten reistijd hebben. De helft pakt in dat geval de auto wat ervoor zorgt dat deze verreweg het populairste vervoermiddel is. Gemiddeld neemt 22% voornamelijk de fiets en kiest 13% voor het openbaar vervoer.
200% meer vergoedingen voor de fiets
“Het is positief om te zien dat de fiets veelvuldig gekozen wordt bij minder reistijd”, zegt Sharita Boon, directeur van Nationale Vacaturebank. “Niet alleen is fietsen goed voor het milieu, maar ook voor jezelf. Zo weten we dat lichaamsbeweging goed werkt tegen stress. Vergelijk een half uur fietsen eens met filerijden of in een overvolle trein staan.”
Daarnaast blijkt dat de fiets als vervoermiddel ook nog eens stevig aan populariteit aan het winnen is. Dat blijkt uit onderzoek van Shuttel. Zij regelen het mobiliteitsbeleid voor 125 grote organisaties waaronder de Rijksoverheid. Over het afgelopen jaar zien zij een stijging in het aantal uitgekeerde vergoedingen voor fietsgebruik van 200%.
Baan dicht bij huis van grote waarde voor jonge werknemers
Ondanks dat de fiets aan populariteit wint, is een fietsvergoeding vanuit de werkgever lang niet altijd vanzelfsprekend. Uit onderzoek van vakbond CNV blijkt dat twee derde van werkend Nederland geen fietsvergoeding krijgt. Volgens de organisatie kunnen vooral bedrijven in de commerciële sector het beter doen. Bij de overheid en in het onderwijs komt het juist wel vaker voor.
Sharita Boon van Nationale Vacaturebank vindt het opvallend dat veel bedrijven de waarde van een fietsvergoeding nog niet inzien. “Juist in een tijd dat het heel moeilijk is om geschikt personeel te werven, denk ik dat je als werkgever net dat beetje extra kan bieden met een fietsvergoeding. We weten uit eigen onderzoek namelijk dat werknemers, en in het bijzonder jongeren, liever een baan dicht bij huis zoeken. Met een extra vergoeding voor de fiets kun je juist die groep aanspreken.”
Minder salaris en meer uren werken
Uit recent onderzoek van Nationale Vacaturebank blijkt dat maar liefst 71% van de jongeren tussen de 18 en 29 jaar oud meer uren wil werken bij minder reistijd. Daarbovenop zegt bijna de helft dat ze genoegen nemen met minder salaris als dat betekent dat ze minder lang hoeven te reizen voor werk.
“Het laat duidelijk zien dat een baan dicht bij huis van grote waarde is voor jong werkend Nederland. Deze groep wil namelijk naast werken ook genoeg tijd hebben voor sociale contacten en zelfontplooiing. Met een baan waarbij je 2 uur per week op de fiets zit in plaats van 10 uur per week in de auto kan dat veel eenvoudiger”, aldus Sharita Boon van Nationale Vacaturebank.
De enquête is uitgevoerd door Q&A Insight in opdracht van Nationale Vacaturebank en Intermediair. Hiervoor is een representatieve groep van 1000 werkende Nederlanders geselecteerd.
Reageren?
Je moet ingelogd zijn op om een reactie te plaatsen.