Structureel niet loskomen van je werk kan leiden tot mentale overbelasting, stress en gezondheidsproblemen. Schouten & Nelissen onderzocht hoe het gesteld is met de vitaliteit van werkend Nederland en vroeg: kom jij los van je werk? Nee, zegt ruim een derde van de 1057 deelnemers. Met grote gevolgen zoals mentale uitputting en onvoldoende vitaliteit.
In je vrije tijd mentaal loskomen van je werk draagt bij aan het herstel van je brein en helpt mentale uitputting te voorkomen. Uit het onderzoek bleek dat 36% in de vrije tijd niet los komt van de eisen van het werk. Slechts 8% van de respondenten denkt na een werkdag helemaal niet meer aan het werk. Dit werkt door in de gerapporteerde vitaliteit. Ongeveer een kwart voelt zich zelden energiek en gemotiveerd op het werk en voelt zich leeg aan het einde van de werkdag.
Mentale uitputting en werk-privébalans
Mentaal los kunnen komen van het werk heeft effect op vitaliteit: hoeveel energie je aan het begin van een dag voelt en hoe uitgeput je je voelt aan het einde van de dag. Ongeveer een derde van de respondenten voelt zich regelmatig tot vaak mentaal uitgeput en het werk en stressgevoelens weerhoudt ze van activiteiten thuis.
Leidinggevenden voelen zich vitaler dan niet-leidinggevenden
Uit het onderzoek blijkt dat leidinggevenden zich vitaler voelen dan niet-leidinggevenden, hoewel ze niet méér loskomen van hun werk dan anderen. 28% van de niet-leidinggevenden geeft aan zich vaak tot altijd leeg te voelen aan het einde van de werkdag, tegenover 19% van de leidinggevenden.
Reageren?
Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.