Nederlanders die lang onderweg zijn naar hun werk, betalen hiervoor een flinke prijs. Eén op de drie Nederlanders heeft namelijk belangrijke momenten in het leven moeten missen door de lange reistijd. Dat blijkt uit onderzoek van Nationale Vacaturebank, uitgevoerd door Q&A Insight. Mannen en jongeren zijn gemiddeld het langst onderweg naar hun werk en geven het vaakst aan dat zij hierdoor een mijlpaal hebben gemist.
Mannen langer onderweg dan vrouwen
Van de mannen in het onderzoek van Nationale Vacaturebank geeft 38% aan dat zij een belangrijke gebeurtenis hebben gemist door lange reistijden. Van de vrouwen geeft 27% dit aan. Sharita Boon, directeur van Nationale Vacaturebank: “Een goede balans tussen werk en privé wordt steeds belangrijker. Dat één op de drie Nederlanders belangrijke momenten mist door lange reistijden, sluit daar niet bij aan. Een baan dicht bij huis kan hier echt een verschil maken. Het verkleint de kans dat je in de trein zit wanneer je zoontje zijn eerste stappen zet of dat je in de file staat wanneer je zus van een kindje bevalt.”
Uit het onderzoek van Nationale Vacaturebank blijkt ook dat mannen gemiddeld verder van hun werk wonen dan vrouwen. Zo hebben de meeste mannen een totale reistijd van 30-60 minuten per dag, terwijl de meeste vrouwen onder de 30 minuten blijven. Ook zijn jongere werknemers gemiddeld langer onderweg dan hun oudere collega’s.
Reistijd langer zonder auto
Mensen die afhankelijk zijn van het openbaar vervoer doen er steeds langer over om op hun werk te komen. Dat komt onder andere door de versobering van het ov en geldt vooral voor mensen die buiten de stad wonen. Zelfs in de spitsuren zijn ov-gangers gemiddeld langer onderweg dan mensen met een auto, blijkt uit onderzoek van het Planbureau voor de Leefomgeving.
“Niemand wordt gelukkig van een te lange reistijd. Zeker niet als je hierdoor een belangrijk moment in het leven mist. Voor de één is dat een sportwedstrijd, voor de ander de musical van zijn zoon. Mensen die geen auto hebben zijn hier het vaakst de dupe van”, zegt Sharita Boon van Nationale Vacaturebank.
Vier op de tien mannen zou salaris inruilen voor kortere reistijd
Vrouwen en jongeren zetten reistijd het hoogst op de prioriteitenlijst als ze een nieuwe baan zoeken. Opvallend genoeg wil ‘maar’ 26% van de vrouwen hiervoor salaris inleveren, tegenover 40% van de mannen. “Baankeuzes draaien steeds vaker om meer dan alleen salaris. Werkgevers kunnen jong talent aantrekken door regionaal te rekruteren of flexibele werktijden te introduceren. Reistijd mag geen barrière zijn voor geluk op de werkvloer of privé”, aldus Sharita Boon van Nationale Vacaturebank.
Uitleg onderzoek
De enquête is uitgevoerd door Q&A Insight in opdracht van Nationale Vacaturebank. Hiervoor is een representatieve groep van 1000 werkende Nederlanders geselecteerd.
Reageren?
Je moet ingelogd zijn op om een reactie te plaatsen.